Castellum bättre än väntat

Kvartalsrapport Fastighetsbolaget Castellum redovisar ett förvaltningsresultat i första kvartalet något över förväntningarna. Hyresintäkterna ligger däremot under den väntade nivån, och nettouthyrningen sjunker sedan första kvartalet ifjol.

Castellum redovisar ett förvaltningsresultat på 338 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var 334 miljoner, enligt SME Direkt.

Hyresintäkterna uppgick till 801 miljoner kronor. Det kan jämföras med förväntade 804 miljoner.

Castellums nettouthyrning uppgick under första kvartalet till 21 miljoner kronor, jämfört med motsvarande kvartal i fjol då de var 26 miljoner.

Vd Henrik Saxborn kommenterar nettouthyrningen kort med att det "får ses som ett tecken" på att Castellum befinner sig i en marknad där bolagets kunder kan och vill växa.

Tidsförskjutningen mellan nettouthyrningen och dess resultateffekt bedöms till 9-18 månader.

Hyresmarknaden har generellt varit något starkare under det första kvartalet, än under motsvarande period föregående år, och efterfrågan är god avseende både nyproducerade och befintliga lokaler, skriver Castellum i sin delårsrapport.

"Hyresnivåerna är överlag stabila, men inom vissa delmarknader med hög efterfrågan och låg marknadsvakans kan viss ökning avseende kontorshyror noteras. Utbudet av nyproducerade ytor är relativt stabilt i Stockholm och Göteborg, men täcker på grund av låg vakans i efterfrågade lägen inte behovet", skriver Castellum.

I Malmö noterar bolaget att en förhållandevis hög nyproduktion ger effekter på hyresmarknaden. Utbudet av nyproducerade ytor är relativt stabilt i Stockholm.

"I Göteborg är efterfrågan på lokaler större än utbudet, medan det omvända förhållandet gäller för Malmö. I flera marknader utanför storstäderna kan en ökande nyproduktion av kontor noteras, vilket tagits emot väl på marknaden och på vissa håll medfört högre etablerade topphyresnivåer", skriver Castellum.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -