Fondförvaltarnas tips inför rapporterna

Börs Rapportsäsongen står för dörren och Placera har tagit tempen på förvaltarnas oro och förhoppningar inför vårens kvartalsrapporter.

Thomas Brodin är fondförvaltare för Cliens Sverige och har valt att till stor del undervikta banker i fonden.

”Förutsättningarna för vinsttillväxt är betydligt sämre under 2015 än vad de varit de senaste åren. Kort sammanfattat har det att göra med Riksbankens negativa reporänta. Vi kommer att se en vinsttillväxt även för banker men jämfört med vinstförbättringarna inom verkstad blir den marginell”.

I stället har fonden satsat på bolag såsom Autoliv, Atlas Copco, Gränges, SKF och nyligen lagt till Sandvik i portföljen.

Rapportsäsongen är han inte orolig inför.

”Vi väljer inte bolag utifrån kvartalsrapporter, utan gör ett noggrant urval där det viktigaste är avkastningen över tiden. Det som däremot är glädjande är den valutamedvind som många av exportbolagen nu har, som de inte haft tidigare. Den kommer ge stöd till resultatförbättringar för första kvartalet 2015.”

Lancelot Avalon är en någorlunda nystartad fond som kläcktes 2012 och har sedan start stigit 83,4 procent. Exponeringen mot konsumtionsvaror är stark och bland fondens största innehav finns, förutom uppköpsaktuella Transmode, konsumentinriktade bolag så som Cloetta, Mekonomen och Byggmax Group. 

Fonden har dock sedan årsskiftet gjort sig av med sina tillgångar i Oriflame Cosmetics.

Tomas Meerits som förvaltar fonden anser att det inte är makroanalyser som är mest intressanta när det gäller portföljsval, utan att välja starka bolag som man tror på över tid. Cloetta har fångat hans intresse.

”Bolaget har gått igenom en stor transformation och bland annat slagit igen fem fabriker för att kunna ha en större i Slovakien”.

Inför rapportsäsongen blir dock makroläget intressant menar han.

”Marknaden underskattar ofta de stora valutaeffekterna och förstår inte riktigt vad valutaläget innebär för många företag.”

Det största innehavet i Lancelot Avalon återfinns i uppköpsaktuella Transmode, som drar fördelar av valutaläget då de har en stor del av kostnaderna i kronor men försäljning i dollar.

Även fastighetsbranschen har gått på högvarv, något som Lancelot Avalon drar nytta av via sitt innehav i D. Carnegie & Co med ett fastighetsbestånd värderat till 3 miljarder kronor.

Tomas Meerits håller med Thomas Brodin i försiktigheten mot banksektorn. Enda bankinnehavet i Lancelot Avalon är Hoist där fonden agerat ankarinvesterare, det vill säga investerade tidigt i företaget.

I april och maj rapporterar ett hundratal bolag sina kvartalssiffror. Här hittar du listan över när de olika börsföretagens kvartalsrapporter presenteras.

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -