Bankerna ska tvingas bli mer öppna

Bolån Bankerna måste ge information om vad som påverkar varje kunds ränta. Och kunderna ska inte behöva köpa andra tjänster av banken i samband med bolån. Det är några av förslagen som lämnades till regeringen på torsdagen.

Kunden ska ha rätt att få veta vad banken har tagit hänsyn till när den tagit fram den ränta som erbjuds, i varje enskilt fall. Dessutom ska genomsnittsräntan för bankernas bolån redovisas varje månad, vilket Finansinspektionen beslutade om tidigare i vintras.

Förslagen presenteras i en statlig utredning, Stärkt konsumentskydd på bolånemarknaden, och handlar till stora delar om hur EU-direktivet om bostadslån kan genomföras i svensk lagstiftning.

"Syftet är att få till stånd en bättre fungerande inre marknad för bolån", sade utredaren Jonas Högström vid en pressträff, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Den ränta som bankerna erbjuder är ofta rabatterad i utbyte mot att kunden köper ett paket med andra tjänster, exempelvis sparande och pension. Utredningen föreslår att banken ska redovisa räntan utan övriga paket, och ett förbud mot krav på att kunden tecknar andra tjänster i samband med bolånet.

Kreditgivarna måste också ge rådgivning om bolån, presentera vilket produktunderlag de utgår från och det måste framgå om det är oberoende råd som ges. Bolåneutredningen föreslår också en betänketid på sju dagar i samband med att ett kreditavtal tecknas.

För att lättare kunna göra jämförelser mellan bankerna ska dessa tvingas redovisa sina finansieringskostnader för bostadskrediter, liksom upplåningskostaderna, enligt Bolåneutredningens betänkande.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -