Svenskar har bäst ekonomi i EU

Privatekonomi Svenskarna sparar mest i hela EU. Och de svenska hushållens ekonomiska situation är bland de bästa i Europa. Samtidigt är det allt färre som upplever att det är fördelaktigt att spara just nu.

Sverige ligger i topp både vad gäller hur hushållen bedömer sin ekonomiska situation i dag och hur den har förändrats det senaste året. Det är få svenskar som inte får ekonomin att gå ihop och optimismen om framtiden är större här än på många håll i Europa.

Andelen svenskar som sparar är 43 procentenheter större än de som skuldsätter sig eller lever på sparade pengar, enligt en sammanställning av EU-statistik över hushållens syn på den egna ekonomin, som SBAB har gjort.

Uppdelningen i nord och syd framträder tydligt. Bakom Sverige kommer Luxemburg, Finland, Tyskland och Nederländerna. I botten ligger Kroatien, Grekland och Rumänien.

Tabellen har sett liknande ut de senaste fem åren och nettotalen, alltså skillnaden mellan de som sparar och de som skuldsätter sig, har legat relativt stabilt. I Sverige är det dock allt fler som säger sig få pengar över och som kan spara varje månad.

”Orsaken är med största sannolikhet att Sverige drabbades mycket lindrigare av den globala finanskrisen än andra länder och att både sysselsättning och disponibelinkomst därför utvecklats gynnsammare”, enligt SBAB:s rapport.

”Trots en svag tillväxt i omvärlden har den svenska ekonomin kunnat rulla på i hyfsad takt och både sysselsättning och inkomster har ökat. Det starka förtroendet för den ekonomiska politiken i kombination med låg inflation har inneburit att räntorna succesivt sjunkit till rekordlåga nivåer. Tillsammans med stigande börskurser och uppåtgående bostadspriser har detta gett viktig eko-nomisk och finansiell stimulans till hushållen”.

Det gör också att svenskar just nu är mer benägna att spara än andra européer. 59 procent av hushållen kommer att spara något och i någon form under det kommande året. Men trots att svenskarna ligger i topp vad gäller ekonomi och sparande är andelen som tycker att det ekonomiska läget är gynnsamt för sparande det lägsta på tio år.

I EU som helhet anser en majoritet av hushållen att de fått det sämre de senaste tolv månaderna. Och det finns en utbredd pessimism också om den egna ekonomiska situationen under det kommande året.

Rickard Fredén

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -