Svag lyftkraft i Skanska

Aktieanalys Skanska har en stark orderingång men marginalerna är under viss press, inte minst i USA. Aktien har gått starkt sedan i höstas och kurspotentialen i närtid är sannolikt begränsad.

Byggbolaget Skanska rapporterade en oväntat stark orderingång i sitt fjärde kvartal. Ordertrenden har varit relativt stark under hela fjolåret och orderboken var vid årsskiftet 27 procent högre än vid samma tidpunkt året innan.

Även under fjärde kvartalet var orderingången högre än omsättningen vilket allt annat lika talar för stigande intäkter under kommande kvartal.

Skanska har nästan 40 procent av sin omsättning i USA och en lite olycklig trend de senaste åren är att det höglönsamma området USA Civil blivit allt mer konkurrensutsatt med sjunkande marginaler som följd. USA Civil ägnar sig åt infrastrukturprojekt som exempelvis vägar, broar eller tunnelbanor.

Rörelsemarginalen inom USA Civil var för några år sedan uppe över 9 procent men den har nu fallit till 6,4 procent i fjol. Det är fortfarande högst inom Skanskas byggenheter men lönsamhetstappet har inneburit ett sänke för resultatutvecklingen inom koncernen. Rörelseresultatet inom USA Civil föll 9 procent i fjol trots 20 procent högre intäkter.

Även om Skanska får lov att acceptera sämre marginaler så plockar bolaget fortfarande in en hel del order inom USA Civil. Den kraftigt stärkta dollarn lyfter tillväxten när uppdragen ska räknas om till kronor. Orderingången inom USA Civil var mer än dubbelt så hög ifjol än året innan.

Fjärde kvartalet bjöd på stark orderingång inte bara i USA utan på flertalet av Skanskas marknader. Totalt sett ökade orderingången med över 50 procent till 42,2 miljarder kronor. Snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför bokslutsrapporten var en orderingång i fjärde kvartalet på 38 miljarder.

Skanskas vd Johan Karlström var påtagligt nöjd över den goda orderingången då han i samband med rapporten kommenterade utvecklingen. Han var speciellt positiv kring utvecklingen i USA där satsningar på infrastruktur ingår i president Obamas budgetförslag och där det också finns en bra efterfrågan på hälsovårdsfaciliteter.

USA är även en viktig marknad för Skanskas egna fastighetsprojekt på kontorssidan. Om bolaget haft lite problem inom sitt bostadsbyggande så är kommersiella fastigheter något av Skanskas paradgren och bolaget har satsat mer i USA på sistone. Resultatet från Kommersiell fastighetsutveckling var klart starkare än väntat i det fjärde kvartalet. Vinsterna från försäljningar landade 26 procent högre än snittprognosen.

Under hela 2014 bidrog området med 2 miljarder kronor i försäljningsvinster. Skanska flaggade dock i samband med rapporten för att fjolåret var ovanligt starkt och att 2015 sannolikt kommer att bjuda på lägre reavinster från kommersiella fastighetsprojekt.

Även Skanskas bostadsprojekt hade ett bättre fjärde kvartal än väntat. Lönsamheten var bra och rörelseresultatet blev hela 61 procent högre än väntat. Efterfrågan på bostäder är fortsatt god framför allt i Stockholm. Skanska har 56 procent av sin pågående bostadsproduktion i Sverige, 19 procent i Centraleuropa, 16 procent i Finland och 8 procent i Norge. I Norge har det fallande oljepriset påverkat efterfrågan negativt i vissa regioner.

De egenutvecklade projekten är lönsamma för Skanska. Kommersiell fastighetsutveckling svarade i fjol för 23 procent av koncernens rörelseresultat och Bostadsutveckling för 9 procent. Byggverksamheten svarar för 62 procent av resultatet och nära 90 procent av omsättningen.

Utfallet för Byggverksamheten var resultatmässigt sämre än väntat i fjärde kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 3,9 procent mot väntade 4,1 procent. Förutom en sämre lönsamhet inom USA Civil tappade även byggverksamheten i Sverige rejält i lönsamhet i fjärde kvartalet.

Skanska väntas under 2015 öka omsättningen med drygt 7 procent och stärka rörelsemarginalen till 4,2 procent från 4,0 procent ifjol. Vinsten per aktie landar i snittprognosen på 11,18 kronor. För 2016 är en tillväxt på dryga 3 procent väntad och en rörelsemarginal på 4,4 procent. Vinsten per aktie ökar då med 8 procent till 12,11 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 16,8 respektive 15,5. Justerat för en nettokassa på 0,7 miljarder värderas rörelsen till 11,0 gånger nästa års väntade rörelseresultat. Den 10:e april skiljs utdelningen på 6,75 kronor av vilket innebär en direktavkastning på 3,6 procent. Direktavkastningarna de närmaste åren väntas uppgå till 3,8 respektive 4,0 procent.

Skanska har nyligen pekats ut som delaktigt i en kartell i Brasilien där kontrakt på oljeledningar, raffinaderier och plattformar delades upp mellan cirka 25 olika bolag. Åklagaren som driver målet har lämnat information vidare även till amerikanska myndigheter. Ekot har även rapporterat om misstänkta mutbrott i Tjeckien.

Ännu är det för tidigt att spekulera i eventuella bötesbelopp. Rör det sig inte om enorma belopp brukar ofta börsen till slut rycka lite på axlarna åt den typen av händelser och se det som en engångskostnad.

Skanska-aktien har gått starkt under hösten och vintern och den senaste månaden har investerare börjat plocka hem vinster. Kursen är ned nära 10 procent sedan slutet av februari. Trots det är värderingen fortfarande historiskt sett rätt hög.

Marginalpressen fortsätter i USA och Skanska tycks ha släppt lite på tyglarna för att få in uppdrag. Det har fungerat och orderingången var en klar ljuspunkt i bokslutsrapporten, inte bara i USA utan på de flesta håll.

Långsiktigt är aktien fortfarande ett bra val men på kort sikt ser vi inte någon jättepotential i kursen från de här nivåerna. Rekommendationen stannar därför vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Skanska B Neutral 189,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -