Defensiv kvalitet i Swedish Match

Aktieanalys Tobaksbolaget har efter ett starkt 2014 men i år inte lyckats följa med index som gått starkt med stöd av räntesänkningarna. På en mer defensiv börs kan bolagets kvaliteter åter skina.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 13 den 23 mars. Läs mer om Börsveckan.

Swedish match aktie har gått som index på tolv månaders sikt men sedan årsskiftet har utvecklingen varit betydligt beskedligare.

Det som drivit kursen under fjolåret har varit gradvis bättre vinstutsikter från en tidigare ganska pessimistisk syn. Trots att omsättningen ökar så har resultatet minskat för bolaget två år på raken under 2013-2014 men för innevarande år ser det bättre ut.

Orsakerna till detta har varit flera. Det handlar bland annat om expansionskostnader för bolagets lansering av snus på nya marknader samt förändrad pris/mix i bolagets omsättning där det mest lönsamma premiumsegmentet inom snus minskar till förmån för mindre lönsamma lågprisprodukter.

Rörelseresultatet inom snus minskade under 2013 med 7 procent men under 2014 vändes den negativa trenden och rörelseresultatet inom snus stabiliserades med en uppgång på 1 procent.

Inom cigarrer råder hård priskonkurrens och där har lönsamheten varit oförändrad, men med bra volymtillväxt har likväl omsättningen ökat (+10 procent för helåret och +23 procent för fjärde kvartalet isolerat).

Det finns med andra ord en hel del omvärldsfaktorer som bolaget tvingas parera, men där har bolaget varit relativt framgångsrikt. Ett frågetecken för innevarande år är det norska och svenska förslaget om neutrala förpackningar. Det handlar i korthet om att man ska ta bort varumärken från tobaksförpackningar och ersätta dessa med varumärkesnamn i diskret typsnitt som ett led i folkhälsoarbetet.

Det finns en del föregångare här, bland annat Australien och även Storbritannien har beslutat om detta. Erfarenheterna från Australien visar att detta tenderat att gynna lågprismärken så samma utveckling för snus i Sverige skulle sannolikt öka på trenden att fler snusare väljer billigare märken med följd att lönsamheten för Swedish Match eroderar ytterligare.

Men det finns också en del positiva nyheter som väntas under året. Swedish Match har under flera år arbetat med att få en så kallad modified risk tobacco product (MRTP) status i USA. Det handlar om att få hävda att snus är en tobaksprodukt med reducerad risk, något som kan tyckas självklart givet de kliniska data som finns på området, men det har varit en lång process som väntas slutföras i år.

Med en sådan status kan snusprodukterna i USA få lite välbehövlig medvind. Mer nyheter väntas i vår och ansökan ska vara färdigbehandlad senast i augusti.

Swedish Match värderas i linje med genomsnittet för börsen. Konsensusprognosen är att bolaget skall tjäna 14,9 kronor per aktie innevarande år och 16,1 kronor 2016. Till aktiekursen 260 kronor motsvarar det ett p/e-tal på 17,5 för innevarande år och 16,2 för 2016.

Årets förväntade vinst per aktie bygger på att omsättningen ökar med 8 procent och rörelsemarginalen förbättras till 27,1 procent (25,9). Bolaget har överraskat positivt under året som gick och konsensusprognoserna har gradvis höjts. På 12 månader har prognoserna för innevarande år och nästa höjts med 5 respektive 6 procent.

Men marknaden är fortfarande avvaktande till aktien då blott en femtedela av alla rekommendationer är positiva och den genomsnittliga riktkursen bland analytikerna som följer aktien är omkring 260 kronor, det vill säga i paritet med dagskursen.

Så det är en ganska försiktig analytikerkår och den ljumma synen på aktien hänger nog ihop med att bolagets tillväxt är låg samtidigt som lönsamheten pressas av att andelen lågprissnus ökar, och där är lönsamheten sämre än inom premiumsegmentet.

Detta är än så länge en öppen fråga i Skandinavien men man bör nog ta höjd för att lönsamheten kan komma ned lite till. Så i ett tillväxtperspektiv så är Swedish Match fel aktie, men för den som söker stabilitet och lite defensiva kvaliteter så är aktien intressant.

Efterfrågan på tobaksvaror är stabil över en konjunkturcykel och bolagets balansräkning är stabil med en nettoskuld som motsvarar omkring 1,8 gånger årets förväntade rörelseresultat före avskrivningar och en nivå under 2 gånger detta är att anse som lågt för ett bolag med stabila kassaflöden. Och de senare är starka i Swedish Match med en bra kassagenerering (operativt kassaflöde delat med rörelseresultat).

Direktavkastningen är måhända inte lysande på en nivå på drygt 3 procent men det är en stabil och säker utdelning. Marknaden är lite skeptisk och i kursen finns redan en hel del av riskerna inprisade så det finns en liten chans till positiva överraskningar.

Men det är bolagets defensiva kvaliteter som lockar. Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 259,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -