AQ är undervärderad

Aktieanalys Den gamla BV-favoriten AQ Group stänger 2014 som det bästa året någonsin för koncernen. Aktien ska in på finbörsen under året och värderas till p/e 12. Klart attraktivt.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 13 den 23 mars. Läs mer om Börsveckan.

Börsveckan har i många år varit en stark tillskyndare av det välskötta verkstadskonglomeratet AQ Group med säte i Västerås. Bolaget grundades 1994 genom sammanslagning av Aros Kvalitetsplast, Transformatoravdelningen i ABB Industrial Systems och tillbehörsverksamheten inom ABB Relays.

Grundarparet Claes Mellgren (nuvarande VD) och Per-Olof Andersson (styrelseordförande) kontrollerade under många år över 70 procent av aktierna, vilket medförde att handeln i aktien varit tunn. Bolaget finns även på Aktietorget där insynen inte är den starkaste, vilket gör att aktien hamnar utanför många större institutioners och fondbolags radar.

Som ett led i att förbättra handeln sålde grundarparet under 2013 en större post om drygt 10 procent till institutioner och ägandet uppgår numera till 58,5 procent. På sikt är en bredare ägarkrets positivt och AQ har de senaste två åren flaggat för att man vill byta lista till Stockholmsbörsen men denna process har försenats. Nu har en ny finanschef tillträtt och målsättningen är att noteras på Stockholmsbörsen under 2015.

Koncernen har en urstark historik under sina 20 år på nacken. Bolaget har alltid uppvisat omsättningstillväxt varje kvartal sedan starten och aldrig gjort förluster, inte ens på kvartalsbasis.

AQ kan sägas vara ett konglomerat av en rad olika industribolag som kan klassas in i två affärssegment; Komponent som tillverkar och säljer bland annat transformatorer, kablage, mekanikdetaljer, stansad plåt, och formsprutad termoplast samt System, som producerar system-, kraft- och automationslösningar och monterar kompletta maskiner åt kunderna.

Koncernen har en årsomsättning på 2,6 miljarder kronor och kundstrukturen är bred och spänner över flertalet segment.

Bland de största finns fordon, telekom, livsmedel och medicin. Cirka 50 kunder står för 90 procent av omsättningen och av koncernens 3 900 anställda finns 80 procent utanför Sverige, främst i lågkostnadsländer som Bulgarien, Polen, Litauen och Kina.

Det finns en rad bolag som sysslar med liknande ting, utan att gå lika bra. Möjligen kan man peka på att AQ varit unikt skickliga i att vända problembolag som förvärvats för en spottstyver genom åren. AQ har också varit tidigt ute när det gäller att etablera produktion i lågkostnadsländer vilket syns i dagens struktur med en betydande andel av intäkterna utomlands.

2014 var det bästa året någonsin för AQ. Omsättningen ökade med 3,5 procent tack vare förvärv. Rensat för förvärv och valutaeffekter minskade omsättningen med 3 procent.

Rörelseresultatet steg dock med 14 procent till 183 Mkr (160), vilket innebär en marginal på 7 procent (6,3). Det var ett rekordresultat och nettovinsten landande på 8,34 kr/aktie (6,83).

Vidare höjdes utdelningen till 2 kr/aktie (1,6). AQ har en stark balansräkning med en nettoskuld nära noll och en soliditet på 63 procent. Givet fjolårets vinst blir p/e-talet 12,8 när aktien handlas runt 107 kr.

Utsikterna är relativt positiva. Ledningen räknar med att både omsättning och resultat kommer öka under 2015 och tillväxten ska ske både organisk och via förvärv. De senaste sju åren har AQ uppvisat en genomsnittlig tillväxt om 6 procent i snitt per år. Rörelsemarginalen har under samma period legat på i snitt 6,3 procent (se tabell).

Även under finanskrisen 2008-2009 kunde AQ uppvisa en god lönsamhet och vår bedömning är att bolaget kommer klara av en marginal på drygt 7 procent i år och framåt. Räknar vi med en tillväxt på 5 procent och en rörelsemarginal om 7,2 procent blir p/e-talet 12,2. Det är klart attraktivt med tanke på den starka historiken och att intresset för aktien lär stiga fortsättningsvis i samband med flytten till finbörsen.

AQ har stigit med 20 procent i år och 23 procent på ett år. Börsvärdet är 1 930 Mkr och bolaget är skuldfritt. Ställt mot vår prognostiserade rörelseresultat blir ev/ebit 9,7, också det billigt.

Aktien står också 20 procent högre jämfört med senaste köprådet i Börsveckan 14-32 strax efter sommaren och vi upprepar köp på ett års sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AQ Group Köp 114,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -