Det mesta inprisat i Tieto

Aktieanalys Tieto har försökt sänka sina kostnader och analytikerna tror att vändningen kan komma nu. Frågan är hur mycket som redan är inprisat i aktiekursen.

Tieto är en av Nordens största it-konsulter. Bolaget har cirka 800 kunder både inom det privata näringslivet och offentlig sektor. Till de största kunderna hör Stockholms stad, Ericsson och Kesko. Bolaget har sin hemvist i Helsingfors och avlönar 14 000 medarbetare i 20 länder världen över. 

Det har passerat ett par ljumna år för it-konsulterna och Tieto har inte varit undantaget krympande affärer och lönsamhetsproblematik. De senaste åren har omsättningen i bolaget minskat något år mot år och rörelsemarginalen har inte varit särskilt imponerande.

I år sjönk den redovisade rörelsemarginalen till 4 procent men exkluderat engångskostnader ökade den istället till 9,9 procent.

Engångskostnader har vi förvisso sett mycket av även tidigare år. Främst beror de på omstruktureringar och arbetet med att öka bolagets konkurrenskraft. Tieto har genomgått ett flerårigt sparprogram med ambitionen att nå avkastningsmålet om en redovisad rörelsemarginal på 10 procent år 2016.

Digitalisering och effektivisering med datorns och internets hjälp är något som pågår i princip överallt och på många håll har uppdateringsbehoven varit stora. Men Tieto är långt ifrån ensamma att dela på den kakan.

Under året har aktiviteten har varit hygglig inom de flesta av de sektorer där Tieto är verksamma. Tidigare tröga finansiella utsikter har hållit tillbaka viljan att investera i it inom den finska offentliga sektorn, men nu går det att ana bättring. 

I Sverige har efterfrågan från offentlig sektor varit stabil och bedöms vara så även under 2015. Tyvärr har kronförsvagningen inte några positiva effekter på varken resultat eller omsättning för bolaget, vars redovisningsvaluta är euro.

Att energisektorn haft det bekymmersamt under 2014 har inte undgått någon och den minskade investeringsviljan hos främst olje och gas-bolagen lär hålla i sig även framgent.

Också telekomaktörerna är trängda. Prispress och aggressiv konkurrens gör deras marginaler allt mer ansträngda och det påverkar möjligheterna att göra it-beställningar. I fjärde kvartalet krympte Tietos affärsområde Telecom, Media och Energy med 8 procent organiskt, beräknat i lokala valutor, jämfört med samma period året innan.

Störst framgång för Tieto har kanske dess molnbaserade tjänster varit. Försäljningen steg med över 180 procent under fjärde kvartalet och över 150 procent på helåret. Och molntjänster är en viktig byggsten för framtida tillväxt.

Bolagets ledning har under året lagt mycket tid, kapital och kraft på att bättre möjligheterna att konkurrera, öka attraktiviteten i kunderbjudandet och stärka lönsamheten.

Strategin kan beskrivas som en trappa med fem steg. Bolaget anser sig tagit två kliv upp i trappen. Väl i mål är ambitionen en rörelsemarginal på 10 procent men också att 50 procent av vinsten återförs till aktieägarna genom utdelning.

Flera år av omstruktureringar och effektiviseringar ska utgöra ett stadigt fundament att bygga vidare på och bolaget fokuserar på nästa byggsten som ska vara tillväxt och ökad effektivitet.

Marknaden har prisat in ganska mycket i aktiekursen redan men den samlade analytikerkåren, enligt SME Direkts samlade prognoser, är ense om att det är i år bättringen kommer.

Men omsättningen förväntas inte stiga under året. Istället är det interna förändringar och en avsevärd minskning av resultatsänkande engångsposter som ska bidra till resultatförbättringen.

Som ett resultat av detta förväntas rörelsemarginalen öka från 4 procent till 8 procent, något som skulle resultera i att vinsten stiger till nästan 1,50 euro per aktie.  I år tjänade bolaget 0,48 euro per aktie.

Det vill nu till att Tieto inte ställer till det för analytikerna för då går prognosen i kras. Faktum är att interna förändringar är det enda ett bolag kan styra över själv och det skulle, om man vill, tala för stabilitet i prognoserna.

Giganten Tieto är betydligt mera stabil än de mindre IT-konsulterna och förtjänar därmed en värderingspremie jämte de mindre kollegorna men vi upprepar att i analytikernas samlade spådomar syns ingen omsättningstillväxt de närmaste åren.

En investering i Tieto, eller något av de andra konsultbolagen i genren är en direkt satsning i konjunkturen och visst hade det varit trevligt om affärerna förväntades öka i omfång de närmaste åren. Givet att de negativa engångsposterna faktiskt minskar som förväntat, finns de å andra sidan möjligheter för bolaget att överraska gällande omsättningen.

Men prognoserna värmer inte så pass väl att det känns motiverat att höja vår tidigare neutrala rekommendation på bolaget. Förhoppningarna på framtiden motiverar dagens aktiekurs och kortsiktigt kan riskviljan i marknaden säkerligen pressa upp aktiekursen ytterligare. I ett kortare perspektiv finns inte heller en bättre drog än höga förväntningar för att driva kursen vidare.

Men anta pessimistiskt att rörelsemarginalen blir något mindre än förväntat. Då slår det hårt mot det den stora vinstförbättring som är diskonterad och aktien ter sig plötsligt väl dyr.

Med en längre tidshorisont känns det inte helt bekvämt att köpa ett så pass stort bolag som Tieto till 48 gånger förra årets vinst. När förväntningarna på framtiden tagit dessa proportioner, i kombination med att börsen stigit mycket kraftigt är risken för en besvikelse ändå överhängande när nästa kvartalsrapport ska presenteras.  

Vi står därför kvar vid vår tidigare rekommendation: Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
TietoEVRY Oyj Neutral 225,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -