Bufab värd en andra chans

Aktieanalys Bufabs aktie har fallit fritt efter bokslutsrapporten. Lönsamheten pressas men för en långsiktig investerare tror vi dagens nivåer är intressanta att komma in på.

Handelsföretaget Bufab bjöd aktieägarna på en smärre kalldusch förra veckan då bolaget presenterade resultatet för sitt fjärde kvartal. Flera faktorer konspirerade emot bolaget under kvartalet och ledde till att resultatet på sista raden landade nära 50 procent lägre än motsvarande period året innan.

Bufab säljer skruvar, muttrar, brickor och andra så kallade C-Parts till tillverkande företag. Den typen av komponenter utgör en liten del av de färdiga produkternas värde och ses inte som strategiskt viktiga. De spelar ändå en stor roll för funktionalitet och kvalitet och måste köpas in i stora volymer. Antalet leverantörer på marknaden är stort och givet komponenternas låga kostnad kan hanteringen av logistiken bli omotiverat hög när de tillverkande bolagen själva sköter den.

Att istället låta Bufab sköta den biten förenklar hanteringen avsevärt. Bufab tar helhetsansvaret för inköp, logistik och kvalitetssäkring av C-Parts. Bolaget har ett 30-tal dotterbolag i 23 länder runt om i världen och tillhandahåller runt 120 000 produkter inköpta från sitt stora nätverk av leverantörer. Vissa särskilt tekniskt avancerade produkter tillverkas vid Bufabs två tillverkningsenheter.

Som handelsföretag har Bufab en hög andel rörliga kostnader och små investeringsbehov. Det borde göra verksamheten relativt okänslig för volymförändringar. Att lönsamheten dök så kraftigt under fjärde kvartalet berodde dock till del på en vikande efterfrågan framför allt i Sverige. Bufab delar in sin verksamhet i två affärssegment: Sweden och International.

Sverige svarar för 43 procent av omsättningen men verksamheten håller en lönsamhet som är mer än dubbelt så hög som de internationella marknaderna. Rörelsemarginalen inom Sverige har de senaste åren legat kring 14,7 procent att jämföra med cirka 7 procent för International.

Att relativt sett tappa i Sverige innebär därför en utspädning av marginalerna inom Bufab. Tillväxten inom segmentet Sweden var under kvartalet -5,6 procent att jämföra med en underliggande tillväxt på 7,9 procent inom International. Bidragande till den negativa utvecklingen inom segmentet Sweden var förlusten av en storkund som bara delvis kunnat ersättas med nyförsäljning.

Bufab har stärkt sina marknadsandelar på marknaderna utanför Sverige vilket är helt i linje med planen. Strategin för framtida lönsam tillväxt lades fast under 2012 och innebär bland annat ökad satsning på marknads- och säljkåren just för att ta mer marknadsandelar. Närvaron ute hos kunderna ska stärkas och ett särskilt fokus har lagts på den internationella verksamheten. Samarbetet mellan de 30 dotterbolagen har förbättrast för att bättre kunna serva globala kunder.

Mer sälj- och marknadspersonal innebär ökade kostnader och i ett läge där inte intäkterna lyfter som väntat uppstår ofelbart en press på marginalerna. I det fjärde kvartalet ökade rörelsekostnaderna med 13,6 procent att jämföra med en total ökning av intäkterna med 3,7 procent. Rörelsemarginalen föll också till 6,2 från 10,2 året innan.

Till problemen för Bufab i kvartalet hör också negativa mixeffekter i försäljningen inom International som bidragit till ytterligare lönsamhetstapp. Valutaeffekterna har också gått bolaget emot. Den starka dollarn har framför allt påverkat lönsamheten inom segmentet Sverige där de negativa valutaeffekterna uppskattas till cirka 6 Mkr i kvartalet.

Vd Jörgen Rosengren konstaterar i bokslutsrapporten att resultatet i det fjärde kvartalet var otillfredsställande hur man än ser på det. Han ser ändå att bolagets tillväxtstrategi har fungerat i och med en god organisk tillväxt sett till helåret, framför allt inom International. Tills dess att lönsamheten återhämtat sig kommer dock fortsatta satsningar på säljkåren att ligga på is.

Istället ska fokus ligga på ökad effektivitet. Inköpspriserna ska sänkas genom konsolidering och förhandlingar, kostnaderna inom logistikkedjan ska sänkas genom effektiviseringar och slutligen ska priserna höjas i Sverige för att kompensera för den försvagade kronan. Ett besparingspaket har lagts som ska sänka kostnaderna med 15 Mkr på årsbasis med full effekt i tredje kvartalet i år.

Den klena efterfrågan och de negativa valutaeffekterna väntas pressa resultatet för Bufab under inledningen av 2015. De analytiker som bevakar bolaget förväntar sig enligt databasen Factset i snitt en försäljningstillväxt på dryga 5 procent innevarande år och en rörelsemarginal på 8,1 procent – att jämföra med 7,9 procent för 2014. Vinsten per aktie väntas landa på 3,38 kronor.

För 2016 är prognosen en tillväxt på 4,5 procent och en rörelsemarginal på 8,9 procent. Vinsten per aktie ökar då med 18 procent till 4,0 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 14,6 respektive 12,3. Justerar vi för nettoskulden på 543 Mkr värderas rörelsen till 11,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Styrelsen föreslår en utdelning på 1,50 kronor per aktie för 2014 vilket med dagens kurs ger en direktavkastning på 3,0 procent. Förväntningarna på de kommande åren är direktavkastningar på 3,4 respektive 4,1 procent.

Bokslutsrapporten skickade ned aktien brant, minus 23 procent de senaste dagarna, och kursen är nu nere i trakterna av 49 kronor vilket även var slutkursen första handelsdagen efter börsintroduktionen för ganska exakt ett år sedan. Det är en kraftig reaktion på en svag rapport.

Bolaget har dragit på sig en större kostnadskostym och försäljningen har inte svarat upp på förväntat sätt. En period av anpassning och filande på organisationen lär nu följa och det kan säkert dröja en tid innan marginalerna återhämtar sig. Någon större draghjälp från en ökad aktivitet inom tillverkningsindustrin lär inte komma i närtid även om konjunktursignalerna från Europa har ljusnat en del på sistone.

För en långsiktig investerare tror vi ändå att dagens nivåer kan vara intressanta att komma in på. Raset efter rapporten känns lite som en överreaktion. Rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bufab Köp 49,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -