Lång väg kvar för Prevas

Aktieanalys Efter att ha blandat och gett under året avslutade Prevas 2014 med en riktig besvikelse. Bokslutet blev en kalldusch och utsikterna för 2015 är grumliga.

Konsultbolaget Prevas lönsamhet har svängt kraftigt under året.  Tredje kvartalets rörelsemarginal på 4,5 procent byttes i det avslutande kvartalet till betydligt beskedligare 0,5 procent.

Även tillväxten i det fjärde kvartalet var svagare än under året som helhet, omsättningen växte med 2 procent till 187 miljoner kronor.

I Prevas största affärsområde Produktutveckling, där bolaget specialiserat sig på mjukvara, elektronik och mekatronik för inbyggda system, var omsättningen oförändrad kring 112 Mkr och resultat blev marginellt positivt. Enligt ledningen är det många kunder som förlänger sina pågående uppdrag men samtidigt finns det tendenser till försiktighet när det gäller nya projekt.

Inom affärsområdet Industrisystem hjälper Prevas sina kunder att öka effektiviteten i produktionen. Omsättningen steg med 4 procent till 75 Mkr under kvartalet och rörelsemarginalen skrevs till 1,2 procent. Det kan jämföras med 9,7 procent under det tredje kvartalet. Affärsområdet Management Consulting är nu fullt integrerat med Industrisystem.

Sammanfattningsvis konstaterar vd Karl-Gustav Ramström att marknaden fortfarande präglas av osäkerhet och en del större projekt har därför skjutits på framtiden. Samtidigt påpekar han att Prevas ökade försäljningen till sina 10 största kunder under 2014.

Prevas fem största kunder Ericsson, försvarskoncernen Saab, Sandvik, ABB och Axis stod under fjolåret för 26 procent av omsättningen.

Tittar man på helåret så ökade omsättningen med 6 procent till 726 Mkr. Rörelseresultatet steg samtidigt till 16,2 Mkr, från -10,6 Mkr i fjol, vilket ger en rörelsemarginal på 2,2 procent. På sista raden ökade resultatet per aktie från -1,65 till 1,22 kronor.

Att vända till vinst räckte dock inte för att blidka aktiemarknaden. Aktien föll med nästan 14 procent på rapportdagen och handlas nu i nivåer runt 19 kronor per aktie. Det ger en värdering kring p/e 15-16 på fjolårets vinst.

Prevas har haft en skakig utveckling de senaste åren, vilket syns tydligt i börskursens slagiga färd. Både 2009 och 2013 slutade med förlust. Att sia om framtiden görs därför bäst med en nypa försiktighet.

De senaste fem åren har Prevas växt med i snitt 7 procent per år. Räknar man med en ökning om 5 procent under 2015 så skulle försäljningen landa på drygt 760 Mkr.

Lyckas bolaget sedan förbättra lönsamheten ytterligare så ligger en marginal på 4 procent inom räckhåll. Det ger ett väntat rörelseresultat kring 30 Mkr. Efter finansnetto och skatt skulle det koka ner i en vinst på runt 2 kronor per aktie.

Det ger ett p/e-tal på knappt 10 för innevarande år, vilket kan tyckas billigt på en börs där många värderingar nått nya höjder den senaste tiden.

Men den här typen av bolag, speciellt de med en brokig historia likt Prevas, ska inte heller värderas särskilt högt. Som jämförelse handlas konsulterna Semcon och Cybercom till p/e-tal på runt 9 för 2015, enligt Factsets sammanställning. Båda dessa hade en betydligt bättre lönsamhet än Prevas under fjolåret.

I höstas trodde vi att stjärnorna stod rätt i Prevas för en konjunkturellt betingad återhämtning. Den senaste rapporten ger dock inte något vidare stöd för den synen och i konkurrensen med andra aktier har vi svårt att motivera en fortsatt positiv syn.

För att få fart på Prevas aktiekurs krävs förmodligen mer uthålliga tecken på att lönsamheten närmar sig en högre nivå samt tecken på en förbättrad konjunktur. Så länge dessa två faktorer lyser med sin frånvaro finns det ingen anledning att kasta sig över aktien.

Att Prevas väljer att hålla i pengarna och inte ge någon utdelning för 2014 skvallrar också om att bolaget fortsatt ser osäkerhet kring framtiden hos sina kunder.

Vi tar därför ned vår rekommendation till neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Prevas B Neutral 19,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -