Årets bästa Sverigefonder

Fonder Stockholmsbörsen har gått som tåget i år. Här är Sverigefonderna som surfat bäst på den positiva börsvågen.

Det har nu gått sex veckor av 2015 och Stockholmsbörsen har under den tiden stigit imponerande 12,5 procent. Alltså betydligt mer än vad som anses vara en normal årsavkastning i snitt.

Bakom den kraftiga uppgången ligger bland annat ECB:s stimulanspaket som annonserades i januari. Det positiva börsklimatet har gjort att en mängd aktier satt nya rekordnoteringar på löpande band.

Intresset för Sverigefonder har också varit massivt i inledningen av året och snittavkastning ligger hittills på drygt 12 procent, enligt Morningstar.

I toppen hittar man en rad lite mindre Sverigefonder. Bäst har det gått för fonden Norron Active, med ett förvaltat kapital på drygt 275 Mkr, som stigit med 16,6 procent. Fonden gjorde bra ifrån sig även 2014 då den steg med över 24 procent, jämfört med 18 procent för fondkategorin.

Bland fondens största innehav återfinns en rad klassiska svenska bolag. Den största posten i portföljen finns i bilsäkerhetsföretaget Autoliv som rusat över 30 procent de senaste tre månaderna. Till favoriterna hör även Hennes & Maurtiz, Atlas Copco, Volvo och Nordea.

Cliens Sverige Fokus, med en fondförmögenhet på blott 87 Mkr, har presterat lika bra. Fondens största positioner finns i Nordea och det relativt nykläckta börsbolaget Scandi Standard, som är Nordens största kycklingproducent. Likt kollegorna på Norron Active gillar förvaltaren Thomas Brodin Autoliv och industribolagen Assa Abloy och Trelleborg finns också bland de fem största innehaven.

Lyfter man blicken till de större Sverigefonderna, med ett förvaltat kapital på över 10 miljarder kronor, är det Handelsbanken Svenska Småbolag som gjort bäst ifrån sig. Fonden har avancerat 15,1 procent i år.

Vad som är ett ”småbolag” råder det uppenbarligen delade meningar om. Definitionen som Handelsbankens fond använder sig av är att bolagets marknadsvärde vid investeringstillfället inte ska överstiga 1 procent av det samlade värdet av den svenska aktiemarknaden.

Det gör att bolag som Trelleborg, Meda, Boliden, Securitas och Husqvarna platsar in bland fondens fem största innehav. Alla handlas paradoxalt nog på Stockholmsbörsen storbolagslista.

Även jätten bland Sverigefonderna, Didner & Gerge Aktiefond, har lyckats bättre än snittet under inledningen av året. Fonden har stigit 13,2 procent och fondförmögenheten uppgår nu till över 34 miljarder kronor.

Fonden ska investera minst 90 procent av pengarna i svenska aktier, vilket gett plats för en dansk favoritaktie i portföljen. Hela 8,8 procent av fondens innehav är investerat i Danske Bank vilket gör banken till fondens tredje största innehav.

På första plats återfinns Volvo följt av H&M och på fjärde respektive femte plats hittar man Nordea och SKF. Aktier inom finans och industri utgör nästan 70 procent av fondens innehav.

  Utveckl  Morningstar
  i år (%)  stjärnor
Norron Active R 16,6 4
Cliens Sverige Fokus 16,6 4
Cicero SRI Sverige 16,5 2
Spiltan Aktiefond Sverige 16,3 3
DNB Sweden Micro Cap 15,9 5
Swedbank Robur Exportfond 15,8 2
Skandia Småbolag Sverige 15,4 4
DNB Småbolagsfond A 15,3 4
AMF Aktiefond Småbolag 15,2 3
Handelsbanken Svenska Småbolag 15,1 4
Snitt i år 12,1  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -