Oron kring MTG består

Aktieanalys MTG-aktien avslutade fjolåret bra men har nu åter vänt nedåt. Orosmolnen vill inte skingras kring bolaget och onsdagens rapport fick kursen att backa ytterligare.

MTG avslutade 2014 ungefär som väntat. De stora trenderna fortsätter för bolaget, med fallande linjärt tv-tittande och god tillväxt inom online-tv. Intäkter och lönsamhet följde också i stort sett förväntningarna även om resultatet på sista raden landade en bit över förväntningarna tack vare låga finansieringskostnader.

MTG:s två viktigaste affärsområden är Fri-TV Skandinavien (som är de reklamfinansierade tv-kanalerna som exempelvis tv3 och tv6) samt Betal-TV Norden. Dessa båda områden svarade under 2014 för cirka 60 procent av intäkterna och 65 procent av resultatet inom koncernen.

Fri-TV Skandinavien har de senaste åren hamnat i rejäl motvind från ändrade tittarvanor där allt fler väljer att konsumera tv på nätet via olika strömmade kanaler. Den förändringen har gått väldigt snabbt och MTG har tappat en hel del lönsamma intäkter inom Fri-TV de senaste åren.

Bolaget justerar sina kostnader för att matcha de fallande intäkterna och lönsamheten inom Fri-TV Skandinavien förbättrades faktiskt i det fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsemarginalen i kvartalet landade på hela 19,8 procent vilket var en dryg procentenhet bättre än för ett år sedan och nästan två procentenheter bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning av estimat inför rapporten. För helåret 2014 minskade dock lönsamhet och resultat inom Fri-TV Skandinavien.

Trots att allt färre tittar på linjär-tv finns det fortfarande ett relativt stort intresse att göra reklam i tv. Det prisfall som skett på tv-reklam har därför bromsats upp och många bolag höjer nu istället sina reklampriser, så även MTG:s kanaler. Ett problem för bolaget är dock att MTG:s Fri-TV kanaler tappar andelar i viktiga målgrupper. Andelarna har trendat nedåt i Sverige och Norge under en längre tid medan de håller sig bättre i Danmark.

Inom Betal-TV Norden finns också en nedåtgående trend. Det är de gamla parabolkunderna som stadigt blivit allt färre och även det är mycket lönsamma kunder för MTG. I Betal-TV ingår dock även MTG:s online-satsning Viaplay vilket är ett starkt tillväxtområde som kompenserar för en del av nedgången inom parabol. Även tillväxten hos kabel-tv operatörer har varit bra i kvartalet.

Lönsamheten inom Betal-TV Norden ligger trots det betydligt lägre idag än den gjorde för några år sedan. Online-tv är fortfarande under uppbyggnad och kräver relativt stora investeringar i teknik, programinnehåll och marknadsföring och skiftet i intäkter från parabol till online pressar marginalerna.

MTG avslöjar inte de exakta siffrorna för Viaplay men enligt bolaget är tillväxten stark. I fjärde kvartalet ökade intäkterna för Betal-TV Norden med 6 procent räknat i lokala valutor och enligt MTG är det Viaplay som drivit tillväxten. Lönsamheten inom Betal-TV Norden har också förbättrats, huvudsakligen till följd av genomförda prishöjningar för parabolkunder.

Av de båda mindre affärsområdena Betal-TV Tillväxtmarknader och Fri-TV Tillväxtmarknader var det det sistnämnda området som överraskade mest positivt i fjärde kvartalet. Trots lägre intäkter än för ett år sedan så stärktes lönsamheten och rörelsemarginalen landade en procentenhet högre än väntat. Betal-TV Tillväxtmarknader utvecklades i rakt motsatt riktning med stigande intäkter men försämrad lönsamhet.

I Ryssland har en ny lag införts som förbjuder reklam i betal-tv kanaler vilket påverkar MTG:s kanaler i landet negativt. Ett ännu större problem är att Ryssland även infört förbud för utländska bolag att äga mer än 20 procent i ett ryskt mediabolag. MTG äger i dagsläget 38 procent i bolaget CTC Media som i sin tur äger det ledande ryska mediabolaget.

Hur den situationen ska lösas är ännu inte klar men den måste lösas före utgången av 2015. CTC Medias utdelningar svarade under 2014 för knappt 26 procent av rörelseresultatet inom MTG så det är ett viktigt frågetecken som hänger i luften och har bidragit till den senaste tidens oro kring aktien.

Ett annat problem för MTG är den kraftiga dollarförstärkning som skett den senaste tiden. Den leder till att programinköpen blir dyrare för MTG. Effekten av nuvarande dollarkurs på innehållskostnaderna väntas under 2015 bli en ökning med 200 Mkr. Dessutom väntas den ryska rubelns fall påverka vinsten i den ryska betal-tv verksamheten negativt med 100 Mkr.

Att valutaeffekterna skulle påverka MTG negativt under 2015 var nog de flesta medvetna om, men att det skulle vara i den omfattningen blev en obehaglig överraskning. Ledningen underströk också valutamotvinden i sin rapportpresentation vilket fick aktiemarknaden att dra öronen åt sig och sälja av MTG-aktien under onsdagen.

Estimaten för 2015 kommer att kapas en hel del även om många också är medvetna om att MTG gärna vill slå ur underläge och därför ofta sänker förväntningarna inför ett nytt år. Före onsdagens rapport väntades MTG öka vinsten med 14 procent till 19,45 kronor. Efter valutaprognoserna spekuleras det nu istället kring att vinsten kan komma att sjunka jämfört med 2014 års 17,09 kronor per aktie.

Landar vinsten kring 17 kronor för innevarande år innebär det ett p/e-tal på 13,3 vilket är en ganska normal nivå för MTG historiskt sett. Bolaget föreslår en utdelning på 11 kronor per aktie vilket innebär en direktavkastning på goda 4,9 procent.

MTG-aktien har gått tydligt mot strömmen under inledningen av 2015 och är i skrivande stund ned dryga 9 procent sedan årsskiftet. Aktien ser inte direkt dyr ut men orosmolnen kring bolaget vill inte riktigt skingras och vi tror att det kan bestå ett tag till.

Den höga direktavkastningen bör begränsa nedsidan fram till bolagsstämman i maj. Vi ser å andra sidan inte heller riktigt vad som ska höja köplustan i MTG-aktien i närtid och rekommendationen blir därför Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Modern Times Group B Neutral 219,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -