Motvind i väst för Ericsson

Aktieanalys I den allmänna ekonomiska utvecklingen har Nordamerika blivit ett draglok samtidigt som Europa bromsar. För Ericsson är det tvärtom med den amerikanska marknaden är ett sänke.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 6 den 2 februari. Läs mer om Börsveckan.

När Ericsson stänger böckerna för 2014 kan man konstatera att det blev något av ett mellanår för bolaget.

Omsättningen var i praktiken oförändrad på 228 miljarder kronor (227,4) och rörelseresultatet sjönk till 16,8 miljarder kronor (17,8). Det är inga siffror som direkt imponerar och att det varit ett mellanår resultatmässigt för bolaget syns också i kursutvecklingen som fram tills i höstas var mestadels sidledes.

Sedan slutet av oktober har dock aktien stigit kraftigt, med stöd av en rejäl börsuppgång i allmänhet. Men det finns också en del bolagsspecifika faktorer som ger stöd för en mer gynnsam kursutveckling.

Vid millennieskiftet såg bolaget mycket annorlunda ut. Då stod hårdvaruförsäljning för nära tre fjärdedelar av omsättningen och tjänster samt mjukvara för en dryg fjärdedel. Vid utgången av 2013 stod hårdvara för 34 procent av omsättningen och tjänster samt mjukvara för återstående 66 procent.

Det har även skett en regional förskjutning där Nordamerika utgör en allt större del av Ericssons omsättning. Så sent som 2008 utgjorde Nordamerika blott 9 procent av omsättningen, att jämföra med 24 procent under 2014.

Ericsson har strävat efter att stärka sin ställning på ett antal målmarknader såsom IP nätverk, molntjänster, TV&Media med flera. Samtidigt lämnar bolaget modemmarknaden så det är på väg att bli ett mer fokuserat företag. Omsättningsmässigt bör detta slå igenom med bättre tillväxt redan under innevarande år.

Ser man till lönsamheten inom koncernen så har den varit mer eller mindre oförändrad ett par år. Rörelsemarginalen före avskrivningar har legat kring en nivå runt 12 procent. Men det pågår ett effektiviseringsarbete och målet är att nå besparingar på 9 miljarder årligen under 2017 varav hälften är hänförligt till rörelsekostnader.

Det betyder också att bolaget tar en hel del extraordinära kostnader. Dessa kommer att löpa kontinuerligt under ännu en tid och väntas uppgå till 3-4 miljarder kronor under innevarande år. Men trots detta kommer effektiviseringsvinsterna ändå att överväga och tillsammans med stigande bruttomarginal väntas lönsamheten stiga för koncernen.

Konsensusprognosen för innevarande år är att rörelsemarginalen före avskrivningar kommer att nå 13,9 procent, drygt två procentenheter högre än i fjol, och trenden väntas fortsätta in i 2016 då en nivå över 16 procent väntas.

Med tillväxt på översta raden samt stigande lönsamhet blir genomslaget på vinsten per aktie stort. Konsensusprognosen är att denna ökar med hela 27 procent under 2015.

Men man ska komma ihåg att detta är prognoser och 2014 bjöd på ganska blandade signaler. Omsättningen på de flesta av bolagets marknader var hygglig med undantag för Nordamerika där omsättningen sjönk under fjärde kvartalet isolerat med 5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det är dock ett fall framåt jämfört med helårssiffran som var minus 8 procent.

I Europa har dock tempot höjts markant med en tillväxttakt på 17 procent i Norra och Centraleuropa. Motsvarande tillväxt kan därtill ses på ett flertal tillväxtmarknader såsom Indien, Sydöstra Asien med flera.

Det är då framför allt Global Services som visar bra siffror och där tilltog dessutom tillväxttakten under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet isolerat.

Överlag ger bokslutet för 2014 en bild av ett bolag som har genomgått stora förändringar till det bättre och det bäddar för bättre resultat framgent. Därtill kommer medvind på ett flertal marknader men det går inte att komma runt det faktum att Nordamerika var riktigt svagt så det är inte helt lätt att avgöra vilket ben man skall stå på när det gäller Ericsson.

Ska man ta fasta på det som går bra med stigande lönsamhet, tillväxt och förbättrat kassaflöde eller den svaga utvecklingen i Nordamerika?

Bolagets egen förklaring till den skrala utvecklingen i den senare regionen är att kunderna där samlar i ladorna för att få mer finansiella muskler till investeringar i nya spektrumauktioner och för förvärv.

Det låter trovärdigt, men det innebär också att det kan bli en ganska utdragen svaghet. Men då en majoritet av bolagets marknader utvecklas åt rätt håll är det ändå mer som talar för aktien än emot. Att Ericsson dessutom slog till med en högre utdelning än väntat tyder på självförtroende.

Till en aktiekurs runt 100 kronor värderas aktien till ett p/e-tal på 17 för innevarande år och 14 räknat på 2016 års prognoser. Det är inte jättebilligt. Men justerat för nettokassan, som motsvarar omkring 1,4 gånger årets förväntade rörelseresultat före avskrivningar, värderas rörelsen till 11 gånger rörelseresultatet för innevarande år och 9 gånger nästa års förväntade rörelseresultat.

Det är mer intressant, och man får då även en hygglig direktavkastning kring 3,5 procent. För ett finansiellt stabilt bolag med positiv lönsamhetstrend är det intressant.

Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ericsson B Köp 101,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -