Beijer El värd en chansning

Aktieanalys Det bortglömda teknikbolaget Beijer Electronics dras med vissa problem, samtidigt som överraskningspotentialen i bolaget lockar.

Beijer Electronics är ett teknikbolag som specialiserat sig på utveckling och försäljning av automationslösningar och datakommunikation inom industrin. I princip inom alla delar av samhället finns pengar, naturresurser och tid att spara på att processautomation.

I hårt utsatta miljöer så som inom frakt och offshore utsätts ständigt både människa och maskin för stora påfrestningar och intelligenta övervakningssystem och automatiserade system kan hjälpa skydda inte bara farkost, personal och last utan också naturen.

Inom tillverkningsindustrin har produktionscyklerna blivit kortare samtidigt som efterfrågan på populära produkter snabbt kan skjuta i höjden. Det har bidragit till att tillverkningsindustrin ständigt söker möjligheter att höja effektiviteten och sänka kostnaderna.

Intelligenta distributions- och kontrollsystem kan hjälpa oss hushålla med begränsade resurser och öka möjligheterna att istället utnyttja miljövänliga energikällor så som vindkraft och solenergi.  Automatiseringsteknik kan appliceras på en mängd områden och det sker runt omkring oss hela tiden. Och det är vad Beijer Electronics sysslar med.

Bolaget har egen närvaro i över 20 länder och finns tillgängliga via partners i cirka 60.

Beijer uppskattar sin potentiella marknad till 360 miljarder kronor fördelad på fyra teknikområden. Styrsystem, drivsystem, visualiseringssystem och industriell datakommunikation. Teknikområdena sorterar Beijer in under två affärsområden, Industrial Automation Systems (IAS) och Industrial Data Communications (IDC).

Det senare har haft goda framgångar under året, det är IDC som stått för tillväxten under 2014 som också blev ett nytt rekordår för affärsområdet.

Mycket av framgångarna förklaras av en stark orderingång från järnvägen och flera viktiga order har kommit in under fjolårets sista kvartal. Under 2014 steg orderingången med 14 procent till närmare 500 miljoner kronor och omsättningen ökade med 18 procent till nästan 485 miljoner kronor.

Med anledning av framgångarna storsatsar bolaget på att utveckla sitt kunderbjudande och kommer under en treårsperiod investera närmare 190 miljoner kronor, främst inom järnvägssegmentet. Anställning av nya talanger till forsknings- och utvecklingsavdelningen har redan startat under fjärdekvartalet 2014.

Värdet av Beijers erbjudanden bygger på bolagets innovationsförmåga och de stora satsningarna lägger en god grund för fortsatta framgångar. Men samtidigt kan de framtunga investeringarna slå negativt på marginalerna under 2015.

Geografiskt har IDC en stor bredd med Europa, inkluderat Sverige som primär marknad. Större delen av faktureringen sker i euro men närmare 30 procent av försäljningen går till Nordamerika, Asien och resten av världen.

Affärsområdet har en god tillväxthistorik de senaste fyra åren och fjärde kvartalet 2014 var det starkaste kvartalet hittills.

Beijers andra affärsområde IAS har ungefär samma geografiska marknader men investeringsmöjligheterna för bolagets kunder inom Europas industrier har i flera år varit begränsade. Till följd av detta krymper verksamheten sakta. Omsättningen är, sett över en fyraårig period, svagt dalande och likaså rörelsemarginalen.

Det ser dock muntrare ut efter att bolaget avyttrat en affärsgren verksam inom fordonsindustrin. Exkluderat den sålda verksamheten går det att ana viss ljusning för IAS och omsättningen steg marginellt. Avyttringen innebär också ett omsättningstapp om cirka 70 miljoner kronor årligen.

För att råda bot på dalande marginaler har bolaget påbörjat ett kostnadsbesparingsprogram som förväntas stärka resultatet med 20-25 miljoner kronor under 2015.

Bokslutskommunikén för 2014 innehöll ett flertal engångsposter, både positiva och negativa. Det har skett ett VD-byte, fordonsverksamheten har avyttrats och ett antal omstruktureringar har genomförts.

Efter att ha vänt och vridit på sifforna fastnar jag in mina beräkningar med en optimist på ena axeln och en pessimist på den andra.

Likt bolaget kommunicerat riskerar de framtunga investeringarna att tynga marginalerna inom affärsområdet IDC som samtidigt förväntas vara det tillväxtdrivande även under 2015. Skeptikern anar också att IAS även fortsättningsvis kommer att dras med problem och att det defensiva investeringsklimatet inom europisk industri även under detta år begränsar möjligheterna.

Blir det så kan bolaget redovisa en vinst per aktie i linje med förra året, kanske till och med lite sämre.

Optimisten lockas istället av möjligheterna för att det haltande affärsområdet IAS istället får draghjälp av en liten ljusning av konjunkturen i Europa och större aktivitet inom industrin.

Kan IDC växa med mer än 15 procent nästa år så kan vinsten säkerligen ökas och bolaget tjäna 3,50 – 3,60 kronor per aktie. Drar vi ut tangenten och applicerar det positiva scenariot på 2016 då är en vinstnivå på 4 kronor per aktie inte omöjlig. Det skulle innebära p/e 12-13 på nästa års vinst. Givet rådande marknadsklimat är det billigt. 

Vad som också lockar med bolaget är att det tycks verka helt under många investerares radar. Det finns knappt några analyser, aktiviteten är mycket låg i bolagstråden i Placeras forum och vid bolagets telefonkonferens i samband med bokslutskommunikén fick ledningen inga frågor.

Beijer Electronics har under flera år haft en stabil intäktsbas samtidigt men den uteblivna tillväxten har hållit ner värderingen. Den som vågar ta ett bett på att den europiska konjunkturen bättrar sig och är beredd att ge bolaget lite tid att expandera kan bli belönad. Men en aktieaffär av det här slaget innebär allt mycket hög risk.

Vi tycker att bolaget och aktien är värd en chans och rekommendationen, om än med tveksamhet, spiller över på köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ependion Köp 51,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -