Motvind ger köpläge i Alfa Laval

Aktieanalys Alfa Lavals aktie har haft det motigt ända sedan i våras. Någon snar vändning i efterfrågan är kanske inte att vänta, men kursfallet skapar ändå ett köpläge för de långsiktiga.

Raset i oljepriset och fallande order inom varvsindustrin har satt press på Alfa Lavals aktie. Kursen hade till för några veckor sedan fallit med runt 25 procent från toppnivåerna i våras. De senaste veckorna har dock en viss återhämtning skett. Alfa Laval är en aktie som nästan alltid värderas högt och många långsiktiga investerare passar sannolikt på att köpa på den nuvarande kurssvackan.

Tisdagens bokslutsrapport bjöd inte på några större överraskningar. Det låga oljepriset påverkar orderingången negativt inom divisionen Process Technology och då främst i Nordamerika. Alfa Laval är ett av de svenska bolag som har störst exponering mot den amerikanska utvinningen av olja och gas ur skiffer vilket fram till nyligen setts som positivt.

Den dämpade efterfrågan döljs i kvartalet av en enskild rekordorder på luftvärmeväxlare för avancerad oljeutvinning. Det Alfa Laval kallar för basaffären inom Process Technology minskade dock något liksom efterfrågan på service och reservdelar. Totalt sett har Alfa Laval angett att 19 procent av intäkterna kommer från olje- och gasindustrin. Borrning (som är den verksamhet som snabbast påverkas negativt av det låga oljepriset) svarar dock för mer beskedliga 4 procent.

Den minskade aktiviteten inom varvsindustrin märks av inom divisionen Marine & Diesel och då främst i Asien. Även inom Marine & Diesel döljs dock den utvecklingen i kvartalet. Orsaken är att Alfa Laval omvärderat orderboken inom fjolårets stora nyförvärv Frank Mohn till följd av den kraftiga dollarförstärkning som skett. 

Den upprevideringen rapporteras som ny orderingång på 1 miljard kronor vilket lyfter tillväxten i kvartalet. Tillskottet av norska Frank Mohn, som Alfa Laval betalde motsvarande runt 14 miljarder kronor för, har ökat omsättningen med 83 procent inom Marine & Diesel under fjärde kvartalet.

Marine & Diesel är ett område där Alfa Laval satsat kraftigt de senaste åren och området svarar i fjärde kvartalet för en dryg tredjedel av omsättningen i koncernen och drygt 40 procent av rörelseresultatet.

Sjöfrakterna har dock sjunkit i spåren av den minskade ekonomiska aktiviteten i världen och nybeställningarna av fartyg har följt med nedåt. För Alfa Laval brukar effekten märkas i den egna orderingången sex-nio månader senare. Därifrån kan det dock ta upp till två-tre år innan produkterna levereras. Den långa orderboken är gynnsam i svackor som den bolaget nu upplever eftersom det jämnar ut flödena.

Ett framtidshopp inom Marine & Diesel de senaste åren har varit produkter för avgasrening. Nya utsläppskrav innebär att redarna måste dra ned utsläppen eller sluta traffikera viktiga hamnar i Europa och USA. Hittills har dock utvecklingen på området inte varit fullt så stark som väntat. Alfa Laval kommenterar inte utvecklingen närmare i bokslutsrapporten men konstaterar i alla fall att orderingången på system för avgasrening ökade under fjärde kvartalet.

Marine & Diesel var den division inom Alfa Laval som presterade bäst i förhållande till förväntningarna. Försäljning, marginal och rörelseresultat landade alla högre än snittprognoserna i SME Direkts sammanställning. En oväntat bra lönsamhet rapporterade även divisionen Equipment. Bra försäljningsvolymer i kombination med effektiviseringar har gett god utväxling i resultatet.

Sammantaget landade Alfa Lavals resultat i det fjärde kvartalet 11 procent under snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Anledningen var huvudsakligen oväntat höga finanskostnader till följd av valutarörelser. Rörelseresultatet före engångsposter var däremot 11 procent högre än väntat.

Orderingången hade utan omvärderingen av Frank Mohns orderbok landat något under förväntan och Alfa Laval sänker i rapporten sin prognos för det närmaste kvartalet. Bolaget räknar med en något lägre efterfrågan jämfört med det nyss avslutade fjärde kvartalet.

I förväntningarna för 2015 ligger enligt SME Direkts sammanställning en tillväxt på drygt 11 procent och en förbättring av den underliggande rörelsemarginalen till 17,1 procent från 16,8 i fjol. Vinsten per aktie spås öka till 8,99 kronor vilket med dagens aktiekurs innebär ett p/e-tal på 17,5.

För nästa år är prognosen en nolltillväxt och oförändrad rörelsemarginal. Snittprognosen för vinst per aktie är 9,15 kronor vilket sänker p/e-talet till 17,2. Utdelningen för 2014 föreslås som väntat bli 4 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 2,5 procent. Prognoserna för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar på 2,8 respektive 2,9 procent.

Alfa Laval-aktien har stigit 14 procent de senaste veckorna pådrivet av bland annat en återhämtning i oljepriset och en allmänt ökad riskaptit i spåren av ECB:s aviserade QE-program. Därmed har sannolikt de lägst hängande frukterna redan plockats vad gäller en snabb avkastning på investeringen och man får nog åter vara lite mer långsiktig i sin syn på aktien för att den ska locka till köp.

P/e-17 är förvisso inte direkt lågt men ändå lägre än vi sett på sistone i aktien. Förväntningarna på 2016 är dessutom lågt ställda och om oljepriset eller konjunkturen, eller båda, repar sig finns utrymme för höjda estimat.

Alfa Laval är ett välskött bolag med världsledande teknik, en stark position på tillväxtmarknaderna och långsiktigt ljusa utsikter eftersom produkterna bidrar till minskade utsläpp och lägre energikonsumtion.

Aktien värderas därför också som regel högt och som investerare har man att välja på att antingen köpa till höga vinstmultiplar eller att köpa när bolagets utsikter i närtid är lite grumliga. Det sistnämnda gäller idag och för en lite mer långsiktig investerare tycker vi det är köpläge i Alfa Laval.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alfa Laval Köp 156,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -