Atlas Copco bäst på sikt

Aktieanalys Atlas Copcos stabilitet har belönats rikligt på börsen de senaste åren. För en långsiktig investerare är aktien fortfarande ett utmärkt val men på kort sikt bör potentialen vara begränsad.

Atlas Copcos aktie har precis som många andra konjunkturkänsliga aktier inlett 2015 starkt. Bokslutsrapporten som presenterades i förra veckan bjöd på en oväntat hög utdelning vilket tryckte upp kursen lite extra. Resultatet var annars på sista raden något under snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Atlas Copco upprepade i rapporten sin kortsiktiga marknadsprognos om en sammantaget något ökad efterfrågan. Vd Ronnie Leten nyanserade prognosen något. Efterfrågan på service väntas öka inom alla affärsområden den närmaste tiden. Däremot är efterfrågebilden när det gäller utrustning lite mer blandad. Det är främst gruvutrustning och större kompressorer som är frågetecken.

Atlas Copco delar in sin verksamhet i fyra affärsområden varav Kompressorteknik är störst. Bolaget köpte i början av 2014 det brittiska bolaget Edwards vilket bidragit till en stark tillväxt för området under året. Intäkterna för Kompressorteknik steg med hela 37 procent totalt och orderingången var glädjande nog upp ännu mer.

Rent organiskt var dock ökningen inte lika stark, faktiskt negativ med 2 procent. Rörelsemarginalen var också lägre än väntat och rörelseresultatet missade snittprognosen med 7 procent. Edwards har haft ett bra kvartal men verksamheten håller en något lägre lönsamhet än resten av Kompressorteknik och bolagets framgångar späder såleds ut marginalen. Engångsposter tyngde också resultatet.

Atlas Copco brukar använda efterfrågan på bolagets små och medelstora kompressorer som värdemätare på konjunkturen. Att bolaget förväntar sig en fortsatt stigande efterfrågan baseras bland annat just på en bra efterfrågan på små och medelstora kompressorer. Inte minst i Europa ser Atlas Copco en viss ljusning och totalt sett ökade koncernen sin orderingång i regionen med 8 procent under fjärde kvartalet räknat i lokala valutor.

Även Nordamerika utvecklas väl och där steg orderingången 9 procent räknat i dollar. Lite trögare är det i Asien för Atlas Copco. Dämpad aktivitet i Kina påverkare många områden och totalt sett föll orderingången med 4 procent i Asien.

Edwards var det största förvärvet under 2014 men i september blev även köpet av brittisk/amerikanska Henrob klart. Bolaget har utvecklat teknik för så kallad självstansande nitning och ingår numera i affärsområdet Industriteknik vilket bidragit till en tillväxt på 29 procent i fjärde kvartalet. Organiskt var tillväxten mer beskedliga 4 procent.

Gruv- och Bergbrytning är trots branschens tillbakagång de senaste åren fortfarande det näst största området inom Atlas Copco både sett till omsättning och resultat. Området har i fjärde kvartalet noterat en stigande efterfrågan på service och reservdelar. Efterfrågan på gruvutrustning är fortsatt låg men stabil. Atlas Copco har dragit ned bemanningen inom Gruv- och Bergbrytning och har faktiskt stärkt rörelsemarginalen för området till 18,5 procent från 17,7 procent för ett år sedan.

Atlas Copco höga lönsamhet inom Gruv- och Bergbrytning trots den kraftiga tillbakagång som skett på den marknaden visar på stabiliteten i koncernen. En förklaring till det är att Atlas Copco till stor del bara ägnar sig åt att montera ihop sina produkter. Runt 75 procent av produktkostnaden består av komponenter som bolaget köper in. Produktionen innehåller således en hög andel rörliga kostnader vilket skapar den stora flexibiliteten. Viker efterfrågan följer produktionskostnaderna till stor del med nedåt och lönsamheten bibehålls.

Tillverkningen sker dessutom nästan uteslutande på order och det är bara vissa standarprodukter med höga volymer som bolaget tillverkar utifrån förväntad efterfrågan.

Förutom en flexibel produktionsapparat har Atlas Copco även 40 procent av intäkterna från  eftermarknadsaffärer. Service, reservdelar, underhåll, reparationer, förbrukningsvaror och tillbehör har en stabil efterfrågan och håller ofta en hög lönsamhet. I tider med svag nyförsäljning ökar dessutom servicebehoven vilket ytterligare balanserar verksamheten.

Förvärv och positiva valutaeffekter väntas bidra till en stark tillväxt för Atlas Copco under 2015. Snittprognosen för omsättningen i SME Direkts sammanställning ger en tillväxt på knappt 10 procent. Rörelsemarginalen väntas stärkas till 19,7 procent och vinsten per aktie ligger i snittprognosen på 12,22 kronor exklusive engångsposter.

För 2016 är prognosen en tillväxt på 5,4 procent och en ytterligare förbättring av rörelsemarginalen till 20,3 procent. Vinsten per aktie ökar då till 13,37 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 20,1 respektive 18,4. Justerat för nettoskulden på 15,4 miljarder kronor värderas rörelsen till 15,5 gånger innevarande års väntade rörelseresultat och 14,3 gånger prognosen för 2016.

Atlas Copco föreslår en utskiftning av totalt 12 kronor (6 kronor i ordinarie utdelning och 6 kronor i extrautdelning) per aktie för 2014. Direktavkastningen uppgår till 4,9 procent. För 2015 och 2016 ger prognoserna direktavkastningar på 2,6 respektive 2,8 procent.

Atlas Copco tillhör den skara välskötta, stabila och framgångsrika bolag på Stockholmsbörsen som nästan alltid värderas högt och som det är svårt att kortsiktigt hitta någon attraktiv ingångsnivå i. Idag är inte undantag och det är svårt att se varför aktien ska handlas mycket högre än till p/e 20 på innevarande år.

En hög värderingen har förvisso inte hindrat aktier som Assa Abloy, Hexagon, Hexpol och Atlas Copco att fortsätta uppåt. Kombinationen av stabilitet och ändå en viss cyklisk exponering lockar uppenbarligen många investerare. Långsiktigt ser vi också fortfarande Atlas Copco som en köpvärd aktie. Efter de senaste månadernas kursrusning borde dock kurspotentialen rimligtvis vara begränsad de närmaste kvartalen. Rekommendationen stannar därför vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlas Copco B Neutral 227,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -