"Jag behöver cash helt enkelt”

Krönika ”Aktien såg övervärderad ut så det var läge att casha in”. Det är en förklaring du aldrig lär få höra av en vd eller styrelseledamot som precis sålt aktier i det egna bolaget.

Istället brukar de tävla i att försäkra marknaden om hur mycket de tror på bolaget MEN att pengarna behövs på annat håll. ”Privatekonomiska skäl” eller att pengarna ska användas till att delta i aktieprogram eller betala teckningsoptioner är vanliga förklaringar.

Sobis vd Geoffrey McDonough som i dagarna sålt aktier i bolaget för 28 miljoner kronor, vilket motsvarar nästan hälften av hans innehav, hamnar i den senare kategorin. Enligt McDonough sålde han aktier för att täcka kommande skattekrav relaterade till aktieprogram och incitamentsprogram.

Att han underströk att tron på Sobi är intakt hjälpte inte för att stilla marknadens oro utan aktien rasade med 5 procent på tisdagen. 

I kategorin privatekonomiska skäl finns det ett par relativt färska exempel i den heta spelsektorn.

I slutet av 2013 var säljtrycket hårt i speloperatören Mr Green & Co. Det visade sig senare att medgrundaren och storägaren Fredrik Sidfalk hade sålt nästan 30 procent av sina aktier. Orsaken som angavs var att han behövde få loss pengar på grund av ”förändrade familjeförhållande”. Han lade dock till följande brasklapp:

”Jag har tidigare även varit med och startat Betsson, deo.com och Boxman, och lärt mig att det varit direkt oklokt att basera investeringsbeslut på när jag köpt och sålt.”

Huruvida det kommer stämma även i detta fall återstår att se. När det gäller Betsson kan man i alla fall konstatera att det inte varit någon bra idé att ta rygg på styrelseordförande och tidigare vd Pontus Lindwall som minskat sitt innehav ett antal gånger de senaste åren.

I somras sålde han aktier för 25 miljoner kronor som enligt egen utsago skulle användas till att betala ett bostadslån. Oj, vilken saftig amortering och dessutom i en tid av historiskt låga räntor tänkte säkert en och annan misstänksamt lagd placerare. Men i backspegeln hade det varit bättre att behålla aktierna – Betsson har fortsatt upp och handlas nu på nya toppnivåer.

Då hade det varit bättre att haka på Odd Molly-grundaren Per Holknekt när han började lätta på sitt innehav i slutet av 2009. Då stod aktiekursen i klädbolaget betydligt högre än nu. Holknekt fortsatte sedan att minska sitt innehav med jämna mellanrum under flera år. Även här angavs privatekonomiska skäl som anledning till aktieförsäljningarna. ”Jag investerar i min dotters framtid", sade Holknekt som också köpte ett nytt sommarhus.

Man brukar ofta säga att det är en viktigare signal när insiders köper aktier än när de säljer. Köper gör man som bekant bara av en enda anledning medan det finns lika många skäl till att sälja aktier som det finns insynspersoner.

Men samtidigt ska man komma ihåg att en aktieförsäljning, oavsett anledning, innebär att insynspersonen gör ett aktivt val där den egna aktien är mindre intressant än alternativet. Ibland är det läge att dra öronen åt sig men oftast inte.

Det enda man kan vara säker på är att vi nog aldrig kommer få höra en vd säga att den egna aktien är övervärderad som förklaring.

Det närmaste vi kommer ett ärligt svar är kanske vd:n och storägaren Torsten Janssons förklaring till sin försäljning av New Wave-aktier 2009: "Jag behöver cash helt enkelt.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -