Stor oro för pensionen

Pension Många pensionärer oroas över hur de ska klara av ekonomin, ändå sparar man i genomsnitt 8 000 kronor per år till sina vuxna barn.

En stor andel av dagens pensionärer, eller de som ska gå i pension inom kort, känner oro för att pensionen inte ska räcka till och räknar med att ekonomin blir sämre än väntat. Det visar en undersökning som Nordea gjort.

För att klara av ekonomin på ålderns höst uppger hälften av pensionärerna att de kommer att ta av sitt sparande och investeringar.

Majoriteten vill bo kvar i sin nuvarande bostad, men många räknar med att de kommer att bli tvungna att flytta till en mindre bostad och varannan räknar med att ha kvar bolån.

”Det här ger en tydlig signal till yngre åldersgrupper att ha en ekonomisk planering för sin tid som pensionär. Det är mer eller mindre givet att man har bolån även när man går i pension. Tänk på att dessa kostnader finns kvar trots att inkomsterna minskar”, säger Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom i en kommentar.

Vidare visar undersökningen att många har svårt att släppa det ekonomiska ansvaret för sina barn eller barnbarn. I genomsnitt sparas 8 000 kronor per år till barnen, medan barnbarnen får i genomsnitt 4 000 kronor per år.

”Det är en hel del pengar vi sparar särskilt om vi har flera barn och barnbarn. Här bör man som givare tänka igenom hur man sparar, om det är i barnets namn eller i eget, och i vilket sorts sparande”, säger Ingela Gabrielsson.

Slutligen framgår det av undersökningen att många blundar för vad som händer med ens tillgångar den dag man går bort. Varannan har exempelvis inte skrivit något testamente.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -