Weintraub ger upp

Fonder Filip Weintraub lägger ner sin fond Labrusca Global efter kraftiga utflöden. Ett bristande intresse bland investerarna samt tuffare administrativa krav uppges vara anledningen till beslutet.

Placera har under hösten rapporterat om att kapitalet i den gamle Skagen-stjärnan Filip Weintraubs fond Labrusca Global sinat rejält.  Fondförmögenheten låg kring 188 miljoner euro vid halvårsskiftet men är nu nere på 34 miljoner euro.

I oktober skrev Placera, med hänvisning till en källa i branschen, att SEB hoppat av som nyckelinvesterare i Labrusca Global och att fonden med stor sannolikhet kommer att läggas ner redan i år.

På tisdagen meddelade fondbolaget Labrusca Family Office att förvaltningen av fonden upphör.

Enligt Filip Weintraub beror detta på ett minskande intresse för fonder som eftersträvar absolut avkastning samt allt tuffare administrativa krav.

Fonden kommer nu att likvideras under ordnade former och det återstående kapitalet betalas tillbaka till investerarna.

Labrusca Global lanserades i maj 2010 och har sedan dess gett en avkastning på 12,8 procent mätt i euro. I dagsläget har Labrusca Global två av fem stjärnor i analysbolaget Morningstars ranking.

”Vi som investeringsansvariga är inte nöjda med dessa resultat. I en stark aktiemiljö, med en marknadsuppgång på 60 procent i euro under de senaste 5 åren, har kundintresset för en konservativ absolutavkastande fond minskat, medan de administrativa uppgifterna har ökat”, heter det i ett pressmeddelande.

En stor del av de kvarvarande 34 miljoner euro som finns i fonden har Labruscas förvaltare själv stoppat in.

Filip Weintraub och hans partners investerade 400-500 Mkr i fonden i samband med att den lanserades i maj 2010. Innan Weintraub startade Labrusca hade han under nio år framgångsrikt förvaltat fonden Skagen Global.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -