Flackande ljus i Fagerhult

Aktieanalys Fagerhults rapport var lysande men ljuset flackar när man synar räkenskaperna och framöver skymtar en mörk skugga över bolaget.

När vi i somras granskade belysningskoncernen Fagerhult tyckte vi att årets kurslyft hade varit i överkant. Sedan dess har aktien gått ned 17 procent och frågan är om den nu har blivit köpvärd.

Veckans rapport från Fagerhult var onekligen bra och det tredje kvartalet var bolagets bästa någonsin hittills. Rörelseresultatet översteg samma period i fjol med 13 procent och omsättningen ökade med 10 procent. Tillväxten har varit fortsatt god i konjunkturstarka Storbritannien. Men bolaget lyfte också i länder som Frankrike, Spanien och Polen.

Inkluderat valutaeffekter och förvärv har omsättningen ökat 25 procent hittills i år, jämfört med 2013.

Verksamheten är uppdelad i tre produktområden: Inomhusbelysning till kontor, skolor och sjukhus, belysning i butiksmiljöer och utomhusbelysning. Därtill i geografiska områden där Nordeuropa är störst. 

Den nordeuropeiska marknaden har fortsatt varit den viktigaste och den står för nästan 50 procent av den totala omsättningen. Tyvärr har tillväxten i affärsområdet varit obefintlig under tredje kvartalet, positivt var dock att rörelsemarginalen klättrade till 13,4 procent (12 procent).

Fagerhult har brutit ut Mellanöstern, Asien och Australien i rapporteringen, bland annat på grund av det för året nyförvärvade bolaget Arlight. En stor del av omsättningstillväxten i regionen är hänförligt till förvärvet. Positivt är att Fagerhult har haft en stark rörelsemarginal på de nyare marknaderna, kring 12 procent.

Svagast var utvecklingen i Övriga Europa som består av Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien, Slovakien och Polen. Regionen som helhet har utvecklats svagt, även om Fagerhult lyft fram tillväxten i några ut av länderna som positiv. Faktum är att omsättningen minskat med nästan 3 procent i Övriga Europa under tredje kvartalet, jämfört med året innan.

Affärsområdets resultat har såhär långt ett resultattapp på över 16 procent till följd av svagare lönsamhet både sista kvartalet och summerat för de tre kvartal som passerat i år. Den största marknaden inom Övriga Europa är Tyskland och den tyska konjunkturen har hittills lämnat mycket i övrigt att hoppas på, en risk vi pekade på i den förra analysen av bolaget.

Att nu också Nordeuropa visar vissa tecken på stagnation är en nagel i ögat om Fagerhult även nästa år ska kunna utvecklas starkt.

Fagerhult har dragit stora fördelar av valutaeffekter under året och 13 Mkr har lagts på resultatet tack förändringar i valutakurser, det motsvarar nära 4,5 procent av resultatet. Kraftiga valutaskillnader har slagit igenom på flera affärsområden vilket gör prognoserna på framtiden lite skörare då valutornas utveckling inte är något vi vågar sia om.

Analytikernas förväntningar är, enligt databasen Factset, oreviderade sen vår förra analys av bolaget och de förväntar sig i snitt att Fagerhult når en omsättning på 3,8 miljarder i år, en rörelsemarginal på 13,3 procent och ett resultat per aktie kring 7,30 kronor. För nästa år väntas 8,23 kronor per aktie och en omsättning över 4 miljarder.

Efter den senaste tidens kursfall innebär det att vinstprognosen motsvarar ett p/e-tal på 17 för innevarande år och 15 på nästa år. Osäkerheten kring konjunkturen, framförallt i Europa, gör dock att vi ställer oss frågande till om Fagerhult verkligen klarar att nå analytikernas spådom för nästa år.

Som läget ser ut idag är det möjligt för bolaget att nå analytikernas omsättningsförväntningar 2014 men rörelsemarginalen utvecklas inte riktigt så starkt som marknaden förutspått. Risken är att marginalen inte når högre än 11 procent och det slår i så fall på sista raden.  

På rullande tolv månader har Fagerhult en rörelsemarginal på 10,3 procent och en omsättning på nära 3,7 miljarder, vilket ger 6,67 kronor i vinst per aktie. Det skulle innebära att 7 kronor per aktie i vinst inte är långt borta, bara omsättningsmålet om 3,8 miljarder håller.

Givet förutsättningarna känns Fagerhult, kursfallet till trots, hyfsat fullvärderat. Skälet är att vi med stor sannolikhet inte kommer att få se lika stark tillväxt framöver. Notera också att de tio största ägarna i bolaget tillsammans håller nära 85 procent av aktierna. Det gör utbudet på börsen snålt och aktien svår att hantera, vilket tarvar en extra riskpremie.

Volatilitet har ökat och den illikvida aktien rörde sig mellan 132 kronor och 122 kronor på rapportdagen, med ett nästan märkligt litet antal aktier omsatta.

Fagerhult är, som vi skrivit konstaterat, ett fint och välskött bolag. Men trots att aktien har kommit ner 17 procent sedan vår senaste neutrala rekommendation, känns uppsidan fortfarande begränsad till följd av de mer osäkra konjunkturförutsättningarna. 

Vi avvaktar därför utvecklingen ett tag till och behåller Neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fagerhult Group Neutral 123,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -