Hatten av för Skandia

Krönika Från årsskiftet slutar Skandia att betala up front-provisioner för försäkringar med löpande inbetalningar. Bolaget försöker under galgen stoppa kortsiktig girighet i branschen.

Debatten om hur försäkringsbolagen betalar ersättning till försäkringsförmedlare går varm. Idag är det inte ovanligt att en försäkringsförmedlare får 20 procent av första årets premier direkt vid försäljningstillfället.

Det har skapat en osund marknad där försäkringsförmedlarna inte ser till kundens bästa utan till sin egen plånbok ,och råder kunderna att välja det försäkringsbolag som betalar ut störst up-frontersättning.

Denna styggelse har uppmärksammast av lagstiftare i både Sverige och utomlands. Nya regler är att vänta från EU. Men även den svenska finansinspektionen för ett korståg mot oseriösa förmedlare och försäkringsbolag.

Finansinspektionen vill se ett totalt provisionsförbud för all finansiell rådgivning både för försäkringsförmedlare och finansiella rådgivare.

Det är mot den bakgrunden som nu Skandia går ut med ett pressmeddelande och berättar att de vid årsskiftet slutar betala up front-provisioner för försäkringar med löpande inbetalningar.

"Vi är ett långsiktigt, kundstyrt bolag och det är utgångspunkten för all vår verksamhet. Vi tycker att det är rätt och rimligt att betala provisioner, eftersom rådgivning har ett högt värde för kunderna och de som utför den tjänsten måste få betalt för sitt jobb oavsett om de är anställda av Skandia eller av ett annat bolag", säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef, och fortsätter:  

"Men utformningen måste främja långsiktig kundnytta, inte snabba klipp, och med up front-provisioner finns en risk att kunden styrs till det bolag där säljaren får högst ersättning direkt vid tecknandet".

Oavsett om det är för att förekomma lagändringar eller inte så är det bra. Jag lyfter på hatten för Skandia för att de vågar, även om det kommer att innebära minskad försäljning.

Kunderna måste komma i första rummet och försäkringsbolagens dåliga provisionssystem är kanske den viktigaste anledningen till varför branschen har ett så dåligt rykte idag.

En stor del av Skandia försäljning sker genom externa säljare, som får betalt med just provisioner. Men Skandia kommer att fortsätta att måna om dem. Den slopade up-frontersättningen kommer att ersättas med en högre löpande ersättning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -