PPM-förvaltare upphör med kritiserad försäljning

Fonder För att inte utsättas för ännu mer kritik och för att förekomma framtida lagstiftning upphör nu Monyx med telefonförsäljning av sin PPM-förvaltningstjänst.

Monyx är en av Sveriges största PPM-förvaltare med cirka 110 000 kunder och cirka 15 miljarder under förvaltning. De senaste åren har kritiken mot PPM-förvaltarna varit massiv från massmedia, konsumenter, Finansinspektionen, Finansdepartementet och Konsumentverket.

Kritiken har främst riktat in sig på PPM-förvaltarnas försäljningsmetoder där konsumenterna är underlägsna och "körs över" av ihärdiga säljare. Många har fått fakturor fast de anser att de inte har tackat ja till förvaltningstjänsten.

PPM-förvaltarna har också fått kritik för att avgifterna är oskäligt höga och dolda, samtidigt som förvaltningsresultaten har varit minst sagt mediokra.

Premiepensionsmyndigheten har vidtagit en rad åtgärder för att försvåra för PPM-förvaltarna att verka. För några år sedan införde de förbud mot massfondbyten och sedan en tid tillbaka går det inte att byta fonder med den vanliga pin-koden utan det krävs bank-id.

Dessa åtgärder har bidragit till att PPM-förvaltarna inte längre på ett enkelt sätt kan rekrytera nya kunder. Men fortfarande omfattas hundratusentals personer av olika PPM-förvaltningstjänser.

Och lagstiftarna är inte nöjda med det utan planerar ytterligare åtgärder för att stärka konsumentens ställning och rättigheter vid försäljning och förvaltning av finansiella tjänster.

För att inte utsättas för ännu mer kritik och för att förekomma framtida lagstiftning upphör nu Monyx med telefonförsäljning av sin PPM-förvaltningstjänst.

"Som en av Sveriges största förvaltare, av bland annat premiepensionskapital, har vi valt väg framåt. En av de åtgärder vi gör är att upphöra med marknadsföring av bolagets diskretionära förvaltningstjänst via telemarketing", säger Johan Wagman som tillträder som VD för Monyx i slutet av mars.

Istället kommer Monyx att fokusera ytterligare på sina befintliga kunder.

"Nu ökar fokus på att utveckla vår förvaltning och våra sparprodukter samt öka servicen och produktutbudet till våra befintliga kunder", säger Johan Wagman.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -