Börsfavoriterna inför 2014

Börs Ett litet verkstadsbolag toppar analytikernas favoritlista inför nästa år. På andra plats kommer ett skogsbolag och på tredje plats ett oljebolag. Här är analytikernas topplista.

Det är SME Direkt som sammanställer analytikernas prognoser på bland annat ett 70-tal svenska börsbolag. I materialet finns också en ranking baserad på vilken genomsnittlig rekommendation analytikerna har på bolaget.

I topp hamnar verkstadsföretaget Gunnebo med ett snittbetyg på 3,0. Trots att det bara är tre analytiker som bevakar företaget har samtliga tre en köprekommendation på aktien vilket ger snittbetyget 3,0.

Får de rätt kommer Gunnebo att öka årets vinst med drygt 700 procent från 0,25 kronor per aktie för 2012 till 2,01 kronor per aktie i år. Snittprognosen för 2014 ligger på 3,29 kronor per aktie, innebärande att aktien värderas till ett p/e-tal på 11,3 på nästa års väntade vinst.

Tvåan på den svenska listan, Billerudkorsnäs, får snittbetyget 2,9. Totalt sju analytiker bevakar skogsbolaget. Sex av dem har en köprekommendation medan den sjunde nöjer sig med "behåll".

Även i Billerudkorsnäs fall handlar mycket av entusiasmen om vinster som ska komma i framtiden.

Årets genomsnittliga väntade vinstökning är tämligen modesta 3 procent till 3,39  kronor per aktie. Men 2014, när synergierna från fusionen mellan Billerud och Korsnäs på allvar ska börja synas spår analytikerna att vinsten stiger med 58 procent till 5,35 kronor per aktie.

Givet snittprognosen för nästa år handlas aktien idag till p/e 15,1. Men även nästa år väntas bolaget tyngas av fortsatta, men avtagande, strukturkostnader. Först 2015 väntas Billerudkorsnäs ha ett "rent" resultat som enligt analytikernas snittprognos stiger till 6,45 kronor per aktie.

Bronsplatsen på analytikernas betygslista delas av tre bolag: oljebolaget Lundin Petroleum, verkstadsbolaget Haldex och försvarsmaterielkoncernen Saab som alla får snittbetyget 2,8.

Månadens många negativa nyheter kring reservbedömningar och prospekteringsborrningar till trots har 15 av de 18 oljeanalytiker som följer Lundin Petroleum köprekommendation. Resterande tre har satt en neutral "behåll".  För Haldex del handlar det om fem köprekommendationer och en behåll.

Ska man försöka sära på de tre så vinner Saab i kraft av en betygsstrukturen. Av de sex analytiker som bevakar företaget har två behåll, tre köp och den sista har rekommendation "starkt köp". Saab är därmed det enda av de totalt fem företagen på topplistan som har fått en stark köprekommendation.

Blickar vi ut i Norden så är annats norska Stolt-Nielsen analytikernas förstaval inför nästa år. Aktien får snittbetyget 3,1 som fördelas på en stark köprekommendation och nio köprekommedationer.

Slutligen återstår det att sammanställa analytikernas svenska hatlista inför nästa år. Längst ned i ensamt majestät hamnar oljebolaget PA Rescources med snittbetyget 1,0. Samtliga tre analytiker som följer bolaget har en säljrekommendation.

På näst sista plats lägger sig flygoperatören SAS med snittbetyget 1,2 som bygger på fem säljrekommedationer och en neutral behållrekommendation.

Trea från slutet är livsmedelskoncernen Axfood med snittbetyget 1,4. En analytiker tycker att Axfood är köpvärd, en har satt behåll på den medan resterande sex analytiker har en säljrekommendation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -