Fondspararnas ofrivillige hjälte

Krönika När Tomas Hedberg, vd för Sveriges största fondbolag Swedbank Robur, yttrade de förlösande orden; "sannolikheten är extremt liten att två av bankens mest populära fonder kan slå index så som de förvaltas", begrep han inte vad han gjorde.

På sätt och vis borde vi se Tomas Hedberg som en hjälte, fondspararnas hjälte. En som vågar säga sanningen, ågot som ingen annan i hans position tidigare har gjort.

Rätt och slätt; han är en visselblåsare, fondbranschens svar på Edward Snowden.

Men det förstår han nog inte. Det kommer med största sannolikhet att kosta honom jobbet. Men inte ännu.

Swedbank är handligsförlamat. Utåt år det locket på. Inte ett knyst om den prekära situationen som fond-vd:n, Tomas Hedberg, har försatt bolaget i.

Risken är att minsta agerande från banken eller fondbolagets styrelse tas som en intäkt för och som ett erkännande att Swedbank Robur medvetet har blåst kunderna och tagit betalt för aktiv förvaltning men levererat passiv förvaltning.

Men på insidan kokar det av ilska, uppger vår källa.

För det första känner sig förvaltarna idiotförklarade av, Tomas Hedberg. Han har ju mer eller mindre sagt att de inte har haft en chans att slå index, hur mycket de en försökte. Som lök på laxen borde de också ha insett det, så som fondernas nyckeltal har sett ut.

Men utåt ska de hålla god min för att kunna ta ut aktiva avgifter för passiv förvaltning.

Säljarna, förlåt rådgivarna, på Swedbank Robur känner sig själklart också svikna av sin vd. Det är ju de som har fått stå i frontlinjen och fått försvara den mediokra avkastningen och de höga avgifterna.

Kunderna, bland annat fackföreningar och kyrkan som har stora summor i fonderna, känner sig blåsta. Allt tal om bättre avkastning än index som rådgivarna på Swedbank Robur har talat om var tydligen bara tomma ord och en dimridå för att kunna ta ut aktiva avgifter för passiv förvaltning.

Om ledningen för Swedbank hade hoppats på en julfrid kan de tänka om. I veckan kom det första efterskalvet. Aktiespararna är på krigsstigen och förbereder en stämning, en grupptalan mot Swedbank Robur.

Från Swedbank Roburs ledning är det fortfarande tvärtyst. Just nu pågår damage control. Hur stor skada kan visselblåsningen komma att orsaka?

Vinner Aktiespararna kan det röra sig om flera miljarder kronor. Pengar som Swedbank måste reservera som en möjlig framtida kostnad i sin resultaträkning…

Japp, ni fattar galoppen. Reserveringarna kommer påverka bonusarna i hela banken, på alla avdelningar. Det är klart att andra högre tjänstemän inte är helnöjda med sin ofrivilliga fondhjälte.

Det är oklart om visselblåsaren förstår magnituden av läget.

I veckan hade Swedbank Robur strategigenomgång med sina medarbetare. Ledningen med Tomas Hedberg i spetsen delade med sig av sina förväntningar för 2014. Enligt vår källa är målet att – håll i hatten nu – hälften av fonderna ska slå index.

50 procent, det är ju så man baxnar!

Frågorna hopar sig. Vad säger detta om Tomas Hedberg förtroende för sina fondförvaltare? Hur ska Swedbank Robur kommunicera till sina kunder att de lika gärna kan singla slant? Hur väl rimmar det med höga avgifter för aktiv förvaltning?

En sak är säker, 2014 kommer inte bli Swedbank Roburs år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -