Få utnyttjar avdrag för välgörenhet

Mer i plånboken Ska du skänka pengar till välgörenhet så är det lika bra att öppna plånboken rejält. Få känner till att man måste ge minst 2 000 kronor på ett år för att få skattereduktion.

Efter naturkatastrofen i Filippinerna och inför julen som närmar sig väljer många svenskar att skänka pengar till välgörenhet. Nu är det förmånligare än tidigare att göra en god gärning. Sedan den 1 januari 2012 är det nämligen möjligt att få skattereduktion för gåvor. Men inte för den som duttar med mindre belopp.

”För att få del av skattereduktionen ska man skänka minst 2 000 kronor per år och minst 200 kronor per tillfälle. Det högsta belopp man kan få skattereduktion för är 6 000 kronor, vilket ger en maximal skattereduktion på 1 500 kronor per person”, säger Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Förra året skänkte svenskarna pengar till välgörenhet för drygt fem miljarder kronor men totalt fick 200 000 personer rätt till skattereduktion för bara 153 miljoner kronor.

För att det ska vara möjligt att ta del av skattereduktionen måste organisationen som man skänker pengar till vara godkänd som gåvomottagare. Här kan du se en lista på alla godkända gåvomottagare.

”Det är viktigt att organisationen kan identifiera gåvogivaren så att skattereduktionen kan förifyllas på givarens deklarationsblankett”, säger Henrik Lund.

De största organisationerna 2012, Plats 1-10 insamlat från allmänheten (Mkr)
  2012
Cancerfonden 391
UNICEF 280
Läkare Utan Gränser 273
Rädda Barnen 269
Röda korset 209
Hjärt och Lungfonden 196
SOS Barnbyar 187
Frälsningsarmén 185
Svenska Kyrkan 181
Plan Sverige 156
Summa 2 327
   
Källa: Svensk Insamlingskontroll
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -