Några tankar kring aktieval

Krönika Är det ett gynnsamt läge att köpa aktier just nu? Tittar man på ränta, vinstnivåer och värdering så verkar svaret vara "sådär". Men lossnar efterfrågan i industrin kan rallyt fortsätta länge än.

Nu drar vi igång en ny säsong med Börsveckan och för oss på redaktionen betyder det i praktiken att vi funderar lite extra mycket kring vår portfölj. Vi börjar om varje säsong med en helt ny portfölj och vid en sådan omstart kan det vara intressant att fråga sig hur förutsättningarna för aktiekurserna egentligen ser ut.

En vänlig läsare skickade nyligen en spännande artikel till mig som känns relevant. Det skrevs 1999 och refererar investerarikonen Warren Buffett som drev tesen att det inte fanns en chans i världen att 90-talets börsuppgång på 15-20 procent per år kunde fortsätta långsiktigt (#). Detta var inte konsensusuppfattningen vid den här tiden, ska vi lägga till. Världens börser var inne i en episk uppgång som inte skulle sluta förrän i mars 2000.

Buffetts case var tydligt och - tror jag - fortfarande användbart. Utgångspunkten är ett par kritiska faktorer för den långsiktiga börsutvecklingen och som då, 1998/99, enligt honom pekade tydligt mot att potentialen var begränsad.

Den första är räntan. Den amerikanska 10 åriga statsobligationen erbjöd 1999 en ränta på 5 procent efter att fallit från cirka 15 procent i slutet av 1981, då det dåvarande kursrallyt startat. Fallande ränta ger kraftig medvind för aktiemarknaden.

Den andra faktorn handlar om börsföretagens vinster. Tanken är att de inte kan växa obegränsat och att man får en känsla för om de närmar sig ohållbara nivåer genom att se på vinsternas andel av den totala ekonomin. Vinstandelen låg då, 1999, runt 6 procent. Snittet sedan 1929 var just 6 procent. Andelen hade ökat från 2,5 procent 1982.

Den sista faktorn är värderingen av aktiemarknaden som då låg på p/e 29, sett till vad de 500 största bolagen tjänade året innan. Detta är en betydligt högre nivå än normalt.

Buffetts poäng var att börsrallyt sedan 1982 var drivet av gynnsamma trender i samtliga tre faktorer: Räntan sjönk från 15 till 5 procent, vinsterna ökade från mindre än 3 till 6 procent av BNP, och p/e-talet steg. Samtidigt växte BNP.

Ska man nu tro på en börsuppgång på 15-20 procent framöver så måste man tro på någon kombination av dessa variabler som genererar en sådan siffra - kanske 10 procents BNP-tillväxt, oförändrad vinstandel och p/e-tal samt lägre ränta. Just det är en ganska orimlig kombination. Buffett menade att de flesta kombinationer var det 1999, det vill säga kombinationer som skapade 15-20 procents kurstillväxt. Och han fick rätt i det.

Hur ser det ut numera då?

Räntan (US 10-årsränta)
1999: 5,0%
2013: 2,6%

Vinstandelen av BNP (USA)
1999: 6%
2013: 10%

p/e-talet (S&P 500)
1999: 29
2013: 16

Tillväxttrend BNP (USA, årstakt)
1999 5%
2013 2,5%

Finns det någon realistisk kombination av dessa faktorer som kan producera en riktigt stark börs framöver? Knappast fallande ränta eller ökad vinstandel. Tvärtom finns det skäl att tro att dessa bägge faktorer kan ge aktiemarknaden viss motvind framöver.

Högre p/e-tal? Möjligen, men knappast utan att den viktiga tillväxtfaktorn är på plats. Det är bara på denna enda punkt som världen just nu inte är ordnad till det bästa möjliga för aktiemarknaden. Det enda som rimligen kan bli mycket bättre är tillväxten, men den har å andra sidan riktigt mycket att hämta igen efter krisåren. Och med tanke på hur lönsamma börsbolagen är i dagens halvtrista konjunkturläge, så kan vinsterna öka ordenligt om tiderna blir bättre.

För oss i Sverige spelar såklart Europa en stor roll. De största börsbolagen har tillsammans cirka 70 procent av sina intäkter från Europa. Ska det bli ett riktigt bra börsår så behöver det komma signaler om att Europa är på väg att börja växa igen. Kanske blir det så. Kanske har stater, hushåll och industri underinvesterat länge nog, betat av skulder länge nog och kanske börjar arbetslösheten ticka ned.

Själva är vi på Börsveckan inte "all in" på den tilltron till cykliskt utan har en blandning av aktier i BV-portföljen. Vi har några som vi tror kan växa bra oavsett hur konjunkturen ser ut, några som ger bra utdelning, någon turn-around där det är upp till ledningen att lyfta firman och så vidare. Våra förslag finns i det senaste numret av Börsveckan.

----

Daniel Svensson är chefredaktör för Börsveckan, en prenumererad tidning som delar redaktion med Placera. Är du intresserad att prenumerera på tidningen, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -