Uppmuntrande i Telia

Aktieanalys  Det var en uppmuntrande rapport som kom från Teliasonera på onsdagen. Bolaget och dess aktie behåller sin kvalitet som stabil högutdelare.

Intressant nog var det de mogna marknaderna som överraskade mest positivt. Inom mobila tjänster i Europa märktes en minskad konkurrens. Och det var här som lönsamheten överraskade mest positivt. Affärsområdet Eurasien, som bygger mobilnät i mer eller mindre totalitära länder, nådde inte riktigt upp till förväntningarna på lönsamheten men i gengäld ökade omsättningen mer än väntat.

Inom det tredje affärsområdet Bredband var däremot både inäkter och lönsamhet något sämre än väntat. Den negativa avvikelsen förklaras av den tekniska trenden/utvecklingen som inte undgått någon. Traditionell fast telefoni minskar stadigt till förmån för bredbandsbaserad och mobil telefoni. TV-delen växer, men inte tillräckligt för att balansera.

Sammantaget ser bilden inte så dum ut. Att tillväxtpotientialen finns på de nya marknaderna och att de mogna marknaderna är under konkurrenspress är ingen nyhet. Av rapporten framgår att tillväxten fortsatt i just Eurasien och att kostnadssänkningarna på de mogna marknaderna har haft bra effekt med högre lönsamhet som följd.

Räknar vi samman allting steg den organiska tillväxten med 0,4 procent under kvartalet samtidigt som kostnadsmassan, de kostnader som bolaget kan påverka, sjönk med 0,5 miljarder kronor eller 4,1 procent i lokal valuta och rensat för förvärv och avyttringar. Det är en bra ekvation.

För snart ett år sedan lade bolaget upp riktlinjerna för ett nytt effektiviseringsprogram som ska minska personalstyrkan med 2 000 tjänster och sänka kostnadsbasen med 2 miljarder kronor fram till 2014. Hittills har en tredjedel av kostnadsbesparingarna infriats.

Den totala kostnad för neddragningar beräknas uppgå till 1,7 miljarder kronor i år, varav 0,7 miljarder har redovisats hittills.

Att ett företag i en mogen bransch effektiviserar är inte bara rimligt utan dessutom av nöden tvunget för att klara den ständigt närvarande konkurrensen. Tittar man på relationen mellan kostnaden för programmet och hur mycket det ger ska man snarare ställa sig frågan varför det inte kommit tidigare.

Kanske därför att det är en jobbig materia, känsligt för ett delstatligt företag när effektiviseringsvinsterna väntas gå till högre utdelningar. Samtidigt som vi har de uzbekiska  mutanklagelserna ständigt hängande i luften.

När företagsledningen blickar framåt räknar den med att nettoomsättningen i lokal valuta och rensat för förvärv och avyttringar ska bli oförändrad jämfört med fjolåret samtidigt som ebitda-marginalen rensat för engångsposter ska öka något jämfört med 2012 (34,5 procent).

Analytikernas förväntningar, sammanställda av SME Direkt, låg inför rapporten på att årets omsättning ska landa på 101 miljarder kronor medan den justerade ebitda-marginalen stiger till 35 procent.

Ledningens fjärrskådande sträcker sig inte bortom 2013 men bland analytikerna väntas omsättningen stiga med ungefär 1 miljard kronor om året kommande två år samtidigt som ebitda-marginalen förbättras med en kvarts procentenhet per år.

Efter årets första kvartalsrapport hade analytikerna under intryck av vinterns tuffa konkurrenssituation dragit ned årets marginalprognos något. Med den senaste rapporten i handen kan vi nog räkna med vissa uppjusteringar igen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att oron kring bolagets intäkter släpper bör släppa efter rapporten, samtidigt som tillförsikten kring lönsamheten bör öka något, vilket talar för ett fortsatt intresse för aktien.

Om vi antar att vi får se mindre prognoshöjningar till strax under 4 kronor per aktie i år handlas aktien till lite drygt 11,5 gånger årets vinst. Med samma nivå på prognosjusteringarna för 2014 och 2015 sjunker p/e-talet till ungefär 10,5 för nästa år och 10,1 för 2015.

Mer intressant är kapitalstrukturen. Många i marknaden hade räknat med en betydligt högre utdelning i våras än de 2,85  kronor per aktie som bolaget bjöd på. Även om ledningen lurar på förvärv av mer bredbandstjänster så finns det potential för höjd utdelning. Under de kommande tre åren ligger den genomsnittliga prognosen på direktavkastningen kring 7,5-8,0 procent. Det är attraktiva nivåer och den senaste rapporten styrker de antagandena.

Vi har sedan tidigare en köprekommendation på aktien och har varit noga med att poängtera att det är en defensiv rekommendation. Stabil verksamhet i kombination med hög förväntad utdelning kan väntas ge en god totalavkastning över tiden i relation till risken. Under de senaste tio åren har aktien stigit totalt 43 procent, vilket i sig inte är så imponerande. Lägger vi till kapitalutskiftningarna kommer totalavkastningen däremot upp i 130 procent. Det motsvarar en årlig tillväxttakt på 9 procent.

Vi behåller köprekommendationen men ser alltså inte någon spektakulär kursrusning framför oss i närtid. För att det ska hända skulle vi nog behöva se att den snabbväxande eurasiska delen separeras antingen genom avknoppning eller försäljning. Vår bedömning är att det skulle gynna aktieägarna, men håller det för mindre sannolikt närmaste tiden.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Telia Company Köp 45,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -