Ekonomer dömer ut överskottsmålet

Nyheter i korthet Flera tunga ekonomer tycker att Sveriges överskottsmål kan skrotas och Finland kan bli det första landet som lämnar euro-samarbetet.  

Överskottsmålet ifrågasatt. Flera ekonomer tycker att Sveriges överskottsmål borde skrotas för att politikerna ska få ökat utrymme för satsningar, enligt en enkät. Samtidigt varnar andra ekonomer för ett sådant ingrepp då politikerna inte skulle "kunna hantera en sådan frihet". (SvD)

LO vill skrota PPM. LO vill avskaffa PPM-systemet och höja pensionsavgifterna. Ett sätt att lösa upp dagens system är att föra över pengarna till inkomstpensionen i det allmänna systemet. (DN)

Jobben viktigast för M. Att skapa fler jobb och underlätta för grupper med svag förankring på arbetsmarknaden är moderaternas viktigaste fråga, skriver Moderaternas partisekreterare Kent Persson i en debattartikel. (SvD)

Det går inte så bra för Sverige som Moderaterna beskriver. Det skriver socialdemokraternas Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen i en debattartikel. Sämre skolresultat, lägre sysselsättningsgrad och ökade ekonomiska klyftor är resultatet efter sju år med alliansen, anser han. (DN)

FP synar S. Folkpartiet har internt tagit fram en rapport som konstaterar att partiet skulle ha lika stora chanser att få igenom sin politik hos Socialdemokraterna som hos Moderaterna. (DI)

Finland kan lämna euron. Politiseringen av eurosamarbetet kommer på sikt att leda till att starkare länder drar sig ur, säger Thomas Mayer på Deutsche Bank. Finland deltar inte längre fullt ut i räddningsauktioner och kräver säkerheter för alla pengar de bidrar med. Han spår därför att de blir första land att lämna samarbetet. (DI)

Investor satsar på vård. Investors vårdbolag Aleris ska växa både organiskt och genom förvärv i Sverige, Norden och utomlands. Varumärket ska bli lika starkt som SEB och Ericsson, säger Investors vd Börje Ekholm. (DI)

Kinnevik vill ha mer generösa bonusregler. Kinneviksfärens rådgivare och förre S-ministern Björn Rosengren har tagit kontakt med finansmarknadsminister Peter Norman i syfte att förändra Leolagen, som anses försvåra köp utomlands. Utländska bolag kan se begränsningar i att lansera generösa incitamentsprogram som en följd av lagens utformning. (DI)

Stora Ensos dotterbolag Inpac har sparkats ut som leverantör av mobiltelefonförpackningar till Motorola i Kina efter mutanklagelser. (DI)

Windows framåt på mobilmarknaden. Nokias operativsystem Windows har fördubblat sin marknadsandel i flera stora länder under våren, enligt en undersökning från analysföretaget Kantar. (DI)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -