En köpvärd Japanfond

Fondanalys Japanfonderna kan mycket väl fortsätta upp trots kraftiga börsuppgångar de senaste månaderna. Placera.nu har en favorit bland de breda Japanfonderna, men vi manar till försiktighet.

Japanfonder har länge levt en relativt undanskymd tillvaro hos svenska fondsparare. Enligt Fondbolagens förening uppgick sparandet i Japanfonder till cirka 0,5 procent av det totala svenska fondkapitalet i genomsnitt under 2012. In- och uttagen var ungefär lika stora så nettoflödena har varit små.

De senaste åren har inte heller fondspararna gått miste om någon stor avkastning. Förra året steg Japanindex med måttliga 2,5 procent, året innan gick det ned drygt 12 procent.

Men under senhösten 2012 hände något som återigen placerade Japan på investerarnas heta lista. Japan fick en ny premiärminister, Shinzo Abe, som också införde en ny strategi för japansk ekonomi. Den går ut på att få fart på Japans ekonomi och bryta deflationsmönstret som varit i drygt 20 år. Två åtgärder är att föra en superexpansiv penningpolitik, där landets centralbank har köpt mängder av obligationer samtidigt som inflationsmålet har höjts till 2 procent.

Resultatet har varit att den japanska valutan, yen, har fallit drygt 30 procent. Det innebär att japanska exportbolag har blivit betydligt mer konkurrenskraftiga, vilket har lett till ett extremt börsrally. Sedan november har MSCI Japanindex stigit med nästan 70 procent.

För svenskt vidkommande har dock inte Japanfonderna gått lika bra. En stor del av avkastningen har ätits upp av den försvagade japanska valutan. Men omräknat till svenska kronor har Japanfondera stigit med cirka 25 procent i genomsnitt sedan november.

Intresset för Japanfonder har också ökat markant de senaste månaderna, visar siffror från Fondbolagens förening. I februari uppgick nettoinflödet till Japanfonder till 100 miljoner kronor. Det var då den största siffran på tolv månader.

I mars ökade intresset ännu mer och nettoinflödet uppgick till drygt 800 miljoner kronor. Det motsvarade 55 procent av det totala nettoflödet till aktiefonder under månaden. I april sattes ett nytt rekord, 1,3 miljarder kronor summerade nettoinflödet till. Aprilsiffran var drygt 60 procent av svenskarnas totala nettoinsättningar i aktiefonder.

Nu frågar sig många om de ska hoppa på Japantåget, eller om det är för sent. Placera.nu:s makroekonom, Pekka Kääntä, menar att det finns goda förutsättningar för en fortsatt börsuppgång. Dock tror han att den japanska valutan kommer att fortsätta tappa mark, läs hela Japananalysen här.

Utbudet av japanska aktiefonder på den svenska marknaden uppgår till cirka 90 stycken. Vi har inte funnit någon som valutasäkrar sitt kapital till varken svenska kronor, dollar eller euro, så valutarisken kvarstår.

I år har de japanska småbolagsfonderna generellt gått bättre än de breda japanfonderna, 26 procent jämfört med 31 procent. Det är också bland småbolagsfonderna som de riktiga raketerna har funnits. Men med tanke på att raketbränslet lätt kan ta slut och den högre risken som småbolag generellt har, fokuserar vi på de breda Japanfonderna i denna analys, som vi bedömer har lite lägre risk.

Bland de cirka 75 breda Japanfonderna tror vi mest på Invesco Japanese Equity Advantage A JPY Acc. Som de flesta framgångsrikt aktivt förvaltade japanfonderna har även denna en koncentrerad portfölj. Vid utgången av april fanns endast 33 innehav i portföljen.

I dagsläget är fonden inriktad på stora tillväxtbolag, och cykliska konsumentvaror och industribolag dominerar portföljen och utgör 45 procent. Fondens största innehav är Canon, Shin-Etsu Chemical, Fanuc, Keyence och Nabtesco. Tillsammans utgör de knappt 25 procent. Men fonden går under benämningen "all cap", vilket innebär att den kan investera i alla typer av bolag, stora som små.

Fonden startade redan 2006 och förvaltas av Tadao Minaguch sedan 2011. Han kom till Invesco i samband med att Invesco förvärvade en Japanenhet av Morgan Stanley. Invescos Japanteam sitter i Tokyo och utöver Tadao Minaguch består teamet av ytterligare cirka 15 personer.

Förvaltarna har slagit index under samtliga av de senaste fem kalenderåren. Det som verkligen sticker ut är att förvaltarna lyckats försvara fondkapitalet under nedgångsåren samtidigt som de har hängt med bra under de år som börsen stiger.

Avkastningen, sett över fem år, ligger på nästan 9 procent per år. Det är dubbelt så bra som genomsnittsfonden och fyra gånger så bra som den japanska börsen som helhet. Samtidigt har risken varit lägre än både index och fondkategorin som helhet. Den väl vägda risken och goda avkastningen speglas också i fondens rating som ligger på bästa möjliga, fem av fem. Mätt på rullande tre år har fonden haft den positionen varje månad sedan hösten 2008.

Förvaltningsavgiften ligger på 1,4 procent, vilket är en aningen högre än gruppen japanska aktiefonder som helhet, 1,38 procent. Placera.nu anser dock att den goda avkastningen och relativt låga risken väl väger upp den lite högre kostnaden. Vår rekommendation är köp för de som tror på en fortsatt uppgång i Japan.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Invesco Japanese Eq Adv A JPY Acc Köp 197,22 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -