Svensken har fått det bättre

Mer i plånboken Den ekonomiska standarden för svenska hushåll har i snitt ökat med mer än 40 procent på 12 år, visar statistik från SCB. Men ökningen har inte varit lika stor för alla.

Den ekonomiska standarden för svenska hushåll har ökat kraftigt under 2000-talet. År 2011 var den ekonomiska standarden mer än 40 procent högre än 1999, visar statistik från SCB. Den ekonomiska standarden definieras som den disponibla inkomsten justerad med hänsyn till hushållets försörjningsbörda.

De yngsta har fått en bättre utveckling än de äldsta, konstaterar SCB. För svenskar under 20 år har ökningen varit 46 procent, medan de som är 75 år eller äldre haft en ökning på 26 procent.

Inkomsterna har under åren ökat i alla inkomstskikt, men ökningen har enligt SCB varit större för dem med höga inkomster. För den tiondel av befolkningen som har högst ekonomisk standard ökade inkomsterna med 55 procent. Den tiondel med lägst ekonomisk standard hade en ökning på 21 procent.

För förvärvsarbetande mellan 20 och 64 år ökade den ekonomiska standarden med 41 procent medan icke förvärvsarbetande hade en ökning på 9 procent. År 2011 hade de icke förvärvsarbetande en ekonomisk standard som låg på 58 procent av vad de förvärvsarbetande hade. År 1999 var motsvarande andel 75 procent, skriver SCB.

Andelen av befolkningen med låg ekonomisk standard ökade från 8,4 procent 1999 till 14,4 procent 2011.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -