En portfölj värd att följa

Krönika  Sommarlovet är över och nu börjar tidningen Börsveckan åter scanna börsen efter bolag med den oslagbara kombinationen av låg värdering och god tillväxt, skriver chefredaktör Daniel Svensson.

Augusti månad brukar betyda tillbaka till jobbet för det flesta och det gäller definitiv för oss på Börsveckan. Nu startar vi en ny säsong vilket precis som de senaste 20 åren innebär startskottet för en ny Börsveckanportfölj liksom för vårt arbete att inspirera våra läsare till bättre aktieaffärer.

Förra säsongen blev lyckosam med en avkastning på 34 procent för BV-portföljen mot endast 2 procent för börsen. Sedan 2008 har vår fiktiva portfölj en ackumulerad avkastning på 180 procent och då är det inte konstigt att alltfler läsare försöker kopiera den.

Ju fler som gör det, desto svårare blir det emellertid att kopia inte bara innehaven i utan även avkastningen för portföljen. Det är värt att tänka på. Den som kopierar slaviskt måste kallt räkna med 5-10 procent sämre avkastning än den vi redovisar. Bilden intill visar portföljens utveckling jämfört med Stockholmsbörsen de senaste två åren.

Vi gör ganska många affärer i BV-portföljen. För den som inte vill hålla så högt tempo i sina placeringar vill jag tipsa om vår utdelningsportfölj som innehåller bolag vi tror på med extra bra direktavkastning. Vi startade den i mitten av januari och inledningen är lovande. Den är upp 11 procent vilket är lite bättre än index som avancerat 4 procent. Bägge dessa siffror är exklusive utdelning. Inklusive är portföljen upp drygt 17 procent. Här gör vi betydligt färre affärer och uppdaterar bara portföljen några gånger per år. Om några veckor är det dags igen.

Basen i vår tidning är som alltid våra analyser. Drygt 200 per år brukar det bli. Alltid med tydliga åsikter om vad som är värt att köpa och inte. Förhoppningsvis ska det skänka en del inspiration för att lyckas bra med ett aktivt aktiesparande.

Hur ser då förutsättningarna för det ut just nu? Som alltid letar vi efter den "oslagbara kombinationen" - alltså bolag med låga p/e-tal, hög direktavkastning och bra tillväxt. De två första egenskaperna behöver man i nuläget inte leta länge efter. Det är värre med tillväxten. Som bekant har världen, och särskilt västvärlden, gått in i en ny fas med lägre ekonomisk tillväxt efter ett årtionde av skulduppbyggnad.

För närvarande är börsens fokus nästan helt inriktat på vilka nya stimulanser världens centralbankirer kan hitta på för att mildra problemen. Sådana åtgärder kan lyfta eller sänka börserna rejält på kort sikt. Se bara på ECB:s program för bankfinansiering, LTRO, som lyfte börsen 20 procent från botten förra december till marstoppen i år.

På längre sikt har stimulanseffekterna varit tveksamma. Varken USA, Sverige eller Europa, kanske inte ens Kina, har i nuläget en ekonomisk tillväxt som är förenlig med stigande företagsvinster. Detta trots en lika expansiv och okonventionell penningpolitik och på många håll trots omfattande statsfinansiella budgetunderskott.

Anledningen till detta är den höga skuldsättningen. Det brukar sägas att för stater gäller att en statsskuld på 90 procent av BNP (eller högre) innebär en automatisk broms för den ekonomiska utvecklingen. Hushållen förväntar sig ökade skatter och lägger det konsumtionsutrymme som stimulanser ger i sparbössan eller amorterar.

Vi kan se att företagen också beter sig så här. Vinsterna är på toppnivåer, men investeringarna rekordlåga. Deras balansräkningar blir bara starkare och starkare. På kort sikt kan det vara bra för aktieägarna som kan njuta av goda utdelningar och återköp. Men man kan inte vänta sig någon större vinsttillväxt med både låg efterfrågan och minskade investeringar.

Vad betyder detta för aktiespararen? Generellt sett kanske man måste räkna med att utdelningen kommer vara den centrala faktorn i totalavkastningen i en värld utan stor tillväxt. Vidare är det nog ingen vågad gissning att börsen fortsätter vara svängig och att styras av nyheter om olika krisbekämpningsåtgärder och hur effektivt dessa sänker räntor och återstartar utlåningen. Precis som varit fallet ända sedan 2008.

Den stora frågan är så klart om de politiska åtgärderna blir framgångsrika. Hittills har det inte gått så bra. Men kom ihåg att under ytan pågår nu mycket förändringar som i det långa loppet kommer stärka konkurrenskraften i Europa. Till exempel läste jag nyligen att arbetskraftskostnaden i länder som Irland nu faller snabbt och - minst lika viktigt - ökar i överskottsländer som Tyskland.

Europa kommer så småningom att nå en balans och vara starkare än tidigare. Men det innebär säkert lång tid och en del lidande mellan nu och då. Det är i alla fall min gissning.

Under tiden gäller det att köpa aktier i skapliga bolag till låga priser så kommer bra saker ske i depån. Även om resan garanterat blir skakig.

----

Tidningen Börsveckan är nära sammankopplad med placera.nu, de båda publikationerna delar redaktion och har i viss mån gemensamma skribenter och möten kring placeringsalternativ.

Börsveckan-portföljen kan du dock bara ta del av som prenumerant. Är du intresserad av att prenumerera, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -