Fonderna blir allt dyrare

Fonder Avgifterna på den svenska fondmarknaden har ökat kraftigt de senaste åren och ingenting tyder på att trenden kommer att avta - tvärtom. Allt mer avancerade sparprodukter får snittpriserna på fonder att skjuta i höjden.

Avgifterna på fonder som finns tillgängliga för svenska sparare steg under förra året, vilket är i linje med den trend som gått att skönja de senaste åren. Det visar en rapport från AMF Fonder.

Men oftast handlar det inte om att avgifterna på befintliga fonder har höjts, utan att nya typer av fonder med en högre prissättning gjort entré på marknaden och fått snittpriserna på fonder att höjas.

Bara sedan 2005 har det skett en fördubbling av antalet tillgängliga fonder för svenska sparare och endast under förra året tillkom 385 fonder, visar AMF:s statistik.

Framförallt är det utländska fondbolag som registrerar och marknadsför sina fonder i Sverige. Av olika skäl tar de utländska fonderna ofta ut en väsentligt högre avgift, ett faktum som drivit på prisutvecklingen på den svenska fondmarknaden.

Prisökningen drivs också av att produkterna blir allt mer komplexa, och att bolagen därför anser det motiverat att ta ut högre avgifter.

Inom kategorin räntefonder har det exempelvis de senaste åren tillkommit en uppsjö av dyrare så kallade high yield-fonder, alltså fonder som investerar i högavkastande obligationer med hög risk. Ett annat exempel är att vanliga blandfonder beläggs med olika typer av kapitalskydd, och blir då något som fondbolagen döper till "trygghetsfonder". Då sätts också en högre prislapp.

Alternativa investeringsfonder, så som hedgefonder, har utvecklats närmast explosionsartat de senaste åren. Det är sparprodukter som ofta är avancerade och som fondbolagen därför tycker sig kunna ta ut en högre avgift för.

Inte sällan handlar det om en prestationsbaserad avgift, vanligen 20 procent av avkastningen över fondens jämförelseindex, ovanpå den vanliga förvaltningsavgiften. Samtidigt kan risken i de här produkterna vara mycket hög.

"Generellt gäller att ju högre risk en produkt har, desto högre prisas den", konstarerar AMF i rapporten.

Den prismedvetne spararen verkar alltså göra bäst i att hitta enkla Sverigeregistrerade aktiefonder som funnits på marknaden i några år. Det är också något som svenskarna gjort i hög utsträckning:

"Kunderna har placerat sitt sparande i svenska aktiefonder med lägre avgifter än genomsnittet. Den aktuella debatten om avgifter på finansiella tjänster kommer troligen göra fondsparare allt mer medvetna om hur höga avgifter slår på avkastningen över längre sparperioder", säger Anders Oscarsson, vd på AMF Fonder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -