Sista dagen att småhusdeklarera

Fastighetsskatt Idag den 1 november är det sista dagen att lämna in fastighetsdeklarationen. Här är några tips för dig som är ute i sista minuten.

Idag den 1 november, är det deadline för inlämning av fastighetsdeklarationen för landets alla 2,3 miljoner villaägare.

Du som är villaägare ska ha fått en deklarationsblankett hemskickad till dig per post. På den blanketten har Skatteverket gett ett taxeringsförslag och uppger hur mycket du ska betala i skatt.

Det som ska betalas är 0,75 procent av taxeringsvärdet på din bostad och taxeringsvärdet ska i sin tur motsvara 75 procent av marknadsvärdet. Tycker du att förslaget ser rimligt ut så accepterar du det genom att inte göra någonting, ingen blankett behöver skickas in.

40 procent av de svenska villaägarna, framförallt de som bor i storstadsområden, har en bostad vars värde överstiger taket för fastighetsskatt, det vill säga cirka 900 000 kronor. För dem är det onödigt att bry sig om att göra några ändringar. Men övriga 60 procent kan tjäna på att se över deklarationsblanketten, och se om taxeringsvärdet behöver sänkas.

Marknadsvärdet beräknas nämligen av värdet på de försäljningar som gjorts av liknande fastigheter i ditt närområde. Men alla fastigheter har sina egenheter, och kanske har din bostad något som gör att den bör ha ett lägre taxeringsvärde än närliggande hus. Men då vill det till att du agerar snabbt.

Se över vad som skulle kunna innebära nedjustering av taxeringsvärde för din bostad. Är din tomt svårutnyttjad? Har sjön du bor nära blivit en allmän badplats? Är inte stranden så attraktiv som den förutsätts vara inom ditt område? Förekommer det störande buller? Har din kakelugn fått eldningsförbud?

Detta är några exempel på vad som kan innebära att taxeringsvärdet ska justeras ned. Fler anledningar anges i Skatteverkets broschyr Småhus-fastighetstaxering 2012-2014 (SKV 389), som finns att hämta på myndighetens hemsida.

Eftersom du är sent ute gör du med fördel ändringarna med en e-legitimation på Internet. Klicka på blanketten Fastighetsdeklaration-småhus som finns på Skatteverkets webbsida. E-deklarationen har öppet till klockan 24.00.

Om det finns rimliga anledningar till att du inte hinner skicka in dina ändringar idag så kan Skatteverket ge dig lov att lämna in ett senare datum. Kontakta i så fall Skatteverket med detsamma.

I annat fall får du som inte hinner göra några ändringar snällt acceptera det förslag som Skatteverket har gett dig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -