Rör inte min fastighetsskatt

Krönika Alliansens seger i Riksdagsvalet aktualiserar frågan om fastighetsskatten, som lär vara på väg bort eller åtminstone ner. Det är synd, för bland alla skatter är fastighetsskatten en av de allra bästa. Fast konkurrensen är förstås inte så hård.

Jag älskar inte skatter, tvärtom vore det önskvärt med ett lägre skattetryck. Fast därifrån är steget långt till att anse att alla skatter är lika dåliga. Många håller nog med om att exempelvis skatten på tobak gör mer nytta än skatten på arbete. Av den borgerliga Alliansens valmanifest framgår hur den nya regeringen vill göra med fastighetsskatten. På sikt vill man ersätta den med en låg kommunal avgift men redan 2007 sänks fastighetsskatten för de flesta husägare i storstadsområdena eftersom mark bara ska beskattas med 2 kronor per kvadratmeter eller maximalt 5 000 kronor. Sammantaget är det här jackpot för alla som äger dyra hus.

Det är retorisk uppförsbacke att argumentera mot sänkta skatter, men jag ska göra ett försök. Fastighetsskatten är nämligen en av de minst skadliga skatter man kan tänka sig. Skälet till det är att det som beskattas (hus och mark) inte kan smita undan, till skillnad från arbete (svartjobb), kapital (pengar i utlandet) och varor (momsfusk eller smuggling). Och till skillnad från skatterna på arbete som bevisligen leder till att många är arbetslösa är det svårt att hävda att fastighetsskatten leder till att folk i Sverige är utan bostad. Som jag ser det kan man omöjligen argumentera för sänkt fastighetsskatt om man inte hör till minst en av nedanstående grupper:

  1. Anarkisthögern som anser att all skatt är stöld. Dessa halvstollar är dock så pass exotiska att någon närmare motargumentation inte känns nödvändig.
  2. Vanliga egoister som enbart ser till särintresset och den egna nyttan och ger katten i om det skadar resten av samhället. Hit kan man räkna både enskilda väljare/villaägare och säkert somliga röstfiskande Allianspolitiker.
  3. De mindre vetande som inte fattar hur människor och marknader fungerar. Det är nämligen inte så att en lägre fastighetsskatt skulle resultera i totalt sett mycket billigare boende. Snarare skulle den stora effekten bli en kraftig omfördelning från de (mest yngre) som ska köpa hus till oss som redan äger vårt hus. Det troliga är nämligen att husköparna helt enkelt trissar upp villapriserna ytterligare så att den totala månadskostnaden blir lika stor, oavsett skattens storlek.
  4. Rättshaverister som tolkar "rättvisa" som allas okränkbara rätt att aldrig tvingas ändra sitt leverne. Det är galet att låta människor sväva i den vanföreställningen. Så som världen ser ut idag måste alla vara beredda på lite flexibilitet. Det gäller inte bara arbetslösa i glesbygden utan även pensionärer med mångmiljonvillor. Det är inte en mänsklig rättighet att aldrig behöva flytta.

Det kan låta brutalt, men jag har svårt att känna någon sympati för de som gnäller på fastighetsskatten. Den som tycker att förmögna pensionärer hör till samhällets olycksbarn bör kanske vidga perspektivet något.

Det bästa vore om Alliansen la ner den korkade idén att skrota fastighetsskatten. Bättre då att ta bort den djupt skadliga förmögenhetsskatten och därtill sänka skatten på arbete. Vill man ovanpå det hjälpa de stackars låginkomsttagare som äger mångmiljonhus så kan man låta pensionärer få uppskov med fastighetsskatten. Fast enklast vore att tipsa dem om att det finns något som heter bolån. Det är vad alla vi andra använder när vi vill bo dyrare än vad vi helt själva mäktar med.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -