Deppa inte över börsen

Krönika Om du är en långsiktig sparare behöver du inte deppa över börsen. Efter en uppgång på 100 procent på två år var det dags för en nedgång. Det blir bättre snart.

Visst, om du köpte aktier i Boliden i början av april för 140 kronor styck ligger du nu back med mer än 20 procent. Det är så klart inte kul. I början av maj publicerade vi dessutom en analys av Boliden med rekommendationen Köp. Sedan har aktien fallit.

Hade vi totalt fel om Boliden? Nja, som  analytiker kan man få rätt av rätt orsaker, man kan också få rätt av fel orsaker. Man kan få fel av rätt orsaker, och man kan få fel av fel orsaker. Så här kan man kategorisera utfallen:

Rätt av rätt orsak: En bra analys
Rätt av fel orsak: Tur
Fel av rätt orsak: En dålig analys
Fel av fel orsak: Otur

När vi analyserar aktier tittar vi på hur bolaget sköts, dess verksamhet, och den omvärld som på ett direkt sätt påverkar verksamheten. I fallet Boliden tittar vi på världsefterfrågan på koppar.

Men vi tar inte hänsyn till börsklimatet. Om vi skulle göra det vore det någon form av tradinganalys vi håller på med, men det gör vi inte. Aktieanalys handlar om bolaget självt och dess omedelbara omvärld. En analys av Boliden omfattar därför inte risken för att Grekland kommer att gå statsbankrutt.

Man kan alltså säga att vi fått fel av fel orsaker. Faktum är att många svenska bolag går urstarkt och det kommer att visa sig när resultatrapporterna kommer i mitten av juli. Se bara på fredagens försäljningssiffror från Volvo, ett bolag som vi också har köprekommendation på men som fallit tungt.

Vad gäller börsklimatet tycker jag att det känns fullt naturligt med en nedgång nu, oavsett vad orsaken är. Det råkar vara Grekland just nu. Stockholmsbörsen steg med mer än 100 procent sedan botten i slutet av 2009 fram till senaste toppen i början av maj. Efter en sådan uppgång måste det komma en sättning.

Om man tittar på börskurvan sedan 1998 ser man att all time high-topparna år 2000 och 2007 föregicks av ganska kraftiga nedgångar något år tidigare. Dessa nedgångar var större än vad vi sett hittills i år. Det är fullt möjligt att mönstret upprepar sig.

Det innebär i så fall att vi får se en nedgång på ytterligare 10 procent eller kanske mer. Men sedan bär det av uppåt igen, och då kommer alla de bolag vi har köprekommendationer på att fjädra uppåt med kraft.

Alltså, är du kortsiktig finns det anledning att fundera på hur du ska agera i en fortsatt nedgång. Är du långsiktig, håll ut, det blir bättre. Men inte till midsommar, kanske inte ens till kräftorna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -