På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Förhoppningsbolagen ger äntligen utdelning

Aktiekommentar Sintercast och Pricer var två av det sena 90-talets hetaste aktier. Det har tagit tid - men i år lämnar båda bolagen utdelning för första gången.

Två av börsens klassiska förhoppningsbolag har i årets bokslut för första gången beslutat sig för att lämna utdelning till sina aktieägare. I Sintercast, som tillverkar processtyrsystem för tillverkning av kompaktgrafitjärn, tog det 18 år på börsen innan aktieägarna fick se sin första utdelning.

Pricer, som tillverkar system för elektronisk hyllprismärking i butiker, var något snabbare och lämnar nu sin första utdelning efter 15 år som börsnoterat bolag.

Dessa båda överlevare har alltså äntligen nått den storlek, lönsamhet och finansiella stabilitet som gör det möjligt för bolagen att börja ge avkastning på aktieägarnas investering. Någon enorm direktavkastning är det inte fråga om, i Sintercasts fall 0,9 procent och i Pricer 1,8 procent. Symbolvärdet är dock stort.

Sintercast drar för tillfället nytta av en ökad efterfrågan från motortillverkare i bland annat Asien och noterade i det fjärde kvartalet en rekordstor serieproduktionstakt ute hos slutanvändarna räknat på årsbasis. Kompaktgrafitjärn har många egenskaper som gör det lämpligt för bland annat tillverkning av motorblock och cylinderhuvuden till dieselmotorer.

Livet som underleverantör till fordonsindustrin är notoriskt hårt och att som Sintercast vara underleverantör till underleverantörerna är förstås om möjligt ännu hårdare. Bolaget har dock erkänt bra teknik och att det tagit lång tid att nå volymer som ger vinst i bolaget hänger nog mer samman med fordonsindustrins mycket långa ledtider och konservativa hållning gentemot ny teknik.

Finanskrisen har bidragit till att ytterligare försena en väntad volymökning för kompaktgrafitjärn och volymerna på Sintercasts marknader är fortfarande en bra bit under nivåerna från 2008. För Sintercasts del har bolaget dock nått sådana volymer att kassaflödet nu är positivt och i det fjärde kvartalet genererade rörelsen drygt 5 Mkr i kassaflöde.

Vinsten per aktie för 2010 landade på 2,50 kronor och med dagens aktiekurs på 57 kronor värderas bolaget till 22,8 gånger resultatet och till drygt 10 gånger försäljningen. Bolaget anger i bokslutsrapporten marknadspotentialen i nuvarande kontrakt och utvecklingsprojekt till cirka 2,7 gånger den nuvarande försäljningen.

Även Pricer har fått fart på försäljningen. Under hösten och vintern har flera nya order tecknats på bolagets system för elektronisk hyllprismärkning och orderingången under det fjärde kvartalet ökade med 53 procent. Förutom den franska marknaden, som sedan tidigare är bolagets största, har nya order tecknats i USA, Sydafrika och Mexiko.

2010 slutade med svarta siffror på sista raden och det blir fjärde året i rad som Pricer gör en vinst.

Inte ens under 2009, då bolaget fick se sin försäljning minska med nära nog en fjärdedel, blev det förlust. Förra året kom marknaden tillbaka igen och omsättningen ökade med 37 procent. Precis som för Sintercast har det tagit betydligt längre tid än väntat för Pricer att övertyga kunderna om fördelarna med att sköta hyllmärkningen trådlöst.

Besparingarna för butikerna ligger bland annat i minskat personalbehov och färre felprissättningar. Pricers egna beräkningar visar att kunderna brukar tjäna tillbaka investeringen på cirka ett år. De generellt pressade marginalerna i dagligvaruhandeln, som fortfarande är det största området, talar för produkten och Pricer har ett teknikförsprång gentemot de mindre konkurrenter som dyker upp.

Pricers aktie har haft en bra utveckling under hösten och vintern i takt med att bolaget kunnat presentera den ena ordern efter den andra. Beskedet att bolaget nu lämnar 2 öre i utdelning per aktie fick aktien att lyfta ordentligt i förra veckan och sedan rapporten har aktien klättrat 23 procent.

Med kursen 1,13 kronor per aktie handlas aktien till 22,6 gånger resultatet och 2,8 gånger omsättningen. Pricers nytillträdda vd Fredrik Berglund säger sig räkna med fortsatt ökad omsättning och förbättrat resultat i år.

Förhoppningarna är med andra ord fortfarande relativt stora på både Sintercast och Pricer. De båda bolagens aktier kan komma att fortsätta svänga kraftigt.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -