Förväntningarnas förbannelse

Krönika  Det kan förefalla obegripligt att vissa aktier faller på dagen för bokslutet, trots att bolagen redovisar rekordlönsamhet. Det är nämligen vad som hänt hittills i rapportfloden. Här ska jag berätta varför det är så svårt för en vanlig privatsparare att hänga med  i aktiesvängarna.

Alla aktieplacerare älskade verkstadsindustrin i höstas och kurserna steg. Inställningen var att efter stålbadet 2008-2009 är bolagen rationaliserade och kostnadseffektiva. När försäljningen kommer igång kommer vinsterna att hamna på rekordnivåer.

Kurserna steg i takt med att vinstförväntningarna höjdes, och bolagen levererade före jul kvartalsrapporter som motsvarade förväntningarna, samt prognoser om kommande försäljningsökningar. När så boksluten för 2010 kom nyligen infann sig det som oundvikligen måste hända när förväntningar trissats upp för mycket - besvikelse.

Effekten blev att verkstadsbolag som SKF, Scania, Electrolux och Atlas Copco föll kraftigt när de presenterade sina bokslut, trots att resultaten i alla avseenden var utomordentligt goda. Besvikelsen gjorde att i stort sett allt föll på onsdagen, oavsett bransch.

Många av våra läsare på placera.nu har reagerat med ilska mot analytikerna som trissat upp förväntningarna. Det är måhända en naturlig första reaktion, men man måste samtidigt tänka på att en börskurs per definition sätts på förväntningar. Ett aktiepris är helt enkelt nuvärdet av vad aktiemarknaden förväntar sig av de framtida vinsterna.

Man ska också tänka på att kurserna redan stigit till nivåer som inte varit fallet om förväntningarna inte hade trissats upp - allt har två sidor.

Många småsparare har varit insatta nog för att snappa upp att verkstadsindustrin fått luft under vingarna och köpt aktier på den informationen. Att sedan förlora mellan 5 och 10 procent på en dag blir såklart en chock.

Men så här är det: Aktiepriserna just nu sätts på förväntningar om vad vinsterna blir för 2011 och i viss mån även 2012. De stora bolagen följs av en lång rad analytiker som gör prognoser över de framtida vinsterna. Prognoserna sammanställs i enkäter, i Sverige av ett företag som heter SME Direkt.

De enskilda analytikernas prognoser vägs samman till ett genomsnitt som kallas för konsensusestimat och finns att läsa på proffsens börsterminaler. Det är denna snittgissning som blir den officiella förväntningen på en aktie. Och det är denna siffra som börsbolagen måste överträffa för att aktien inte ska gå ned på dagen för kvartalsrapporten.

Att bolagen i själva verket är nära vinstrekord är i sammanhanget sekundärt. Om förväntningarna är höga har aktien sannolikt redan före bokslutet stigit till en nivå som motsvarar förväntningarna. Och det är här småspararen går fel. Få personer klarar av att avgöra vad som är en rimlig förväntning, även om man känner till den, särskilt när siffran är ett medelvärde av enskilda analytikers olika bedömningar.

Vi på placera.nu anser inte att verkstadsaktierna är dåliga bara för att rapportfloden gav prov på förväntningarnas förbannelse. Vi har de senaste dagarna matat ut köprekommendationer på SKF, Atlas Copco, Sandvik och Scania.

PS. SME Direkt kommer efter ett tekniskt uppehåll inom kort åter att finnas på placera.nu som betaltjänst.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -