Tack alla läsare - ni gör oss bättre

Krönika Placera.nu satte på nytt ett läsarrekord förra veckan med 135 000 unika besök. Tack alla ni som klickat in till oss. Att ni blir allt fler som läser placera.nu tar vi som kvitto på att det vi gör är eftertraktat, men det är också uppfordrande och ställer nya krav, skriver placera.nu:s chefredaktör Gunnar Wrede.

Placera.nu är den enda nättidning i kategorin ekonomi som växer trendmässigt. Vi är sedan ungefär ett halvår den tredje största ekonomisajten i Sverige, efter drakarna di.se och e24. Klivet upp till dessa är extremt stort. Det är inte ovanligt att de två stora har 1 miljon unika besök vardera på en vecka.

Vi, som alltså nu stoltserar med 135 000 unika besök förra veckan, konstaterar istället att placera.nu är störst av de små. Vi har flera läsare än Privata Affärer på nätet, fler än Affärsvärlden och Veckans Affärer som är våra närmaste konkurrenter.

Att vi växer betyder att vi lättare kan attrahera annonsörer och dessutom ta mer betalt för en annonsplats på placera.nu. Det gör i förlängningen att vi får råd att göra en ännu bättre sajt.

Till dig som är mindre glad över annonserna på sajten kan jag bara säga att det är priset du får betala för en journalistik och analys som i övrigt är helt gratis. Och den som är kund i Avanza kan tryggt konstatera att lönerna till oss totalt tio personer som jobbar med placera.nu och tidningen Börsveckan inte kommer från era courtage.

Våra allt bättre läsarsiffror gör också att vi alltmer tas på allvar som en oberoende redaktion. Jag tvingas nämligen gång på gång argumentera för att placera.nu är helt oberoende av Avanzas kortsiktiga intressen. Det vi skriver är till för att hjälpa dig som läsare att göra bättre affärer, inte för att Avanza ska göra bättre affärer.

På lång sikt gynnas dock Avanza av att kunderna gör bättre affärer. Närheten mellan placera.nu och Avanza gör också att placera.nu kan bli ett insteg för nya läsare att bli kunder i banken. Detta är logiken bakom att Avanza äger mediebolaget Placera Media AB, där vi verkar.

Icke desto mindre har vi en pedagogisk utmaning att förklara vårt oberoende. Till exempel blev vi ifrågasatta när vi skrev en köprekommendation på Avanzas aktie efter resultatrapporten för det tredje kvartalet. Rubriken var "Surt kvartal lär bli parentes för Avanza". Reaktionen från vissa håll var att Avanza haussar sin egen aktie.

Jag säger bara att vi tidigare skrivit säljrekommendation på Avanza. Det uppfattades som en oberoendemarkering. Om vi nu är positiva till Avanzas aktie, ska vi då låta bli att skriva? Hur oberoende är det?

Att vi på placera.nu tjänar egna pengar genom annonser är den yttersta garantin för en fortsatt oberoende ställning. Och annonspengarna kommer genom att vi har många läsare.

Det är alltså ni som gör oss bättre. Ni gör oss också bättre genom artikelkommentarerna där ni nagelfar allt från stavfel till hela analysslutsatser. Det får oss att hålla oss på tå varje dag. Tack.

Vårt mål är att ta en tydlig postion i glappet mellan drakarna och de mer nischade sajterna. Vi jobbar stenhårt varje dag för att nå dit.

PS. Följ mig på twitter.com. Där heter jag @gunnarwrede.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -