På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Avanza förnyar löften

Pension Avanza, med vd Nicklas Storåkers, håller sina pensionslöften. Konsumentverket har tidigare kritiserat den omskrivna reklamkampanjen Dubbel pension, men ger klartecken efter att ny information lagts till.

Avanza har under flera år lockat pensionssparare med räkneexempel som visar att de kan få dubbel pension om de byter bolag.

Kampanjen som varit omtalat har dock väckt reaktioner, bland annat från Konsumentverket som ställts sig frågande till de använda räkneexemplen,

"Inte någonstans framkommer det hur en konsument som flyttar sitt pensionssparande måste placera sitt kapital för att få dubbelt så mycket i pension", skriver Malin Fors på Konsumentverkets rättsenhet i ett brev som skickade till Avanza i december förra året.

Avanza har valt att ta till sig av kritiken.

"Jag tycker att vi varit tydliga hela tiden men efter Konsumentverkets senaste kritik har vi nu valt att bli ännu tydligare. Det handlar emellertid om nyansskillnader, som att vi nu tydligt anger att det är Skandias Sverigefond som vi jämför vår egen fond med", säger Avanzas VD Nicklas Storåkers.

Tidigare gällde jämförelsen flera av konkurrenternas fonder men de andra har numera sänkt sina avgifter.

I ett nytt brev ger Konsumentverkets Malin Fors nu Avanza klartecken, under förutsättning att alla avgifter är korrekt redovisade.

Det är emellertid inte första gången som Avanzas pensionslöften är i blåsväder.

Är det inte dags att sluta lova dubbel pension?
"Nej, varför skulle vi det. Jag tycker att det är helt fantastisk att vi kan visa att sparare kan få dubbelt så mycket i pension genom att flytta pengarna till Avanza", säger Nicklas Storåkers.

Ärligt talat, stämmer verkligen ert räkneexempel?
"Ja självklart. Beräkningarna är gjorda av en aktuarie, det är inget som det går att ha olika åsikter om", säger Nicklas Storåkers.

Avanzas räkneexempel bygger på den påhittade spararen Sofie 30 år som varje år sparar 12 000 kronor och tar ut pengarna under en 20-årsperiod efter det att hon fyllt 65 år. Enligt Avanzas beräkningar får Sofie, med ett antagande om att avkastningen i snitt blir 6 procent per år, dubbelt så mycket i pension om hon placerar pengarna i fonden Avanza Zero jämfört med Skandias Sverigefond.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -