00-talet - decenniet då spararna flydde börsen

00-talet Antalet svenska aktieägare har minskat med 400 000 under det gångna 00-talet. Det var decenniet då Ericsson och Telia gjorde spararna gruvligt besvikna. Men också decenniet då börsen steg med 200 procent. Placera.nu inleder här en artikelserie om spararnas 00-tal.

År 2000 var Ericsson och en rad it-aktier de mest handlade bland svenska sparare. Som mest hade Ericsson 1 miljon aktieägare. Aktien var då värd 1 000 kronor, om man i efterhand justerar för utdelningar och förändring i antal aktier. Idag står aktien i knappt 70 kronor.

Vid millennieskiftet var totalt 2,6 miljoner svenskar aktieägare. Det var nästan en halv miljon fler än nu, tio år senare. Förklaringen finns i att staten sålde ut en rad bolag i slutet av 90-talet och början av 00-talet.

"Vanligt folk har aldrig köpt direkt på börsen. Man har handlat av staten, vid statliga utförsäljningar", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Den 13 maj 2000 noterades dåvarande Telia på Stockholmsbörsen. Liksom Ericsson hade Telia under en period 1 miljon aktieägare. Telias aktier såldes för 85 kronor styck, en nivå som sedan dess inte har setts till. I dag står aktien i drygt 50 kronor. Även om man justerar för utdelningar under årens lopp kommer jämförelsesiffran bara ned till omkring 75 kronor. Inte ens den nivån har Telia lyckats nå på tio år.

Utförsäljningen av Telia var kulmen och slutet på en era av en rad statliga utförsäljningar, ett ökat antal aktieägare och skapandet av de så kallade folkaktierna.

Idag har Ericsson tappat omkring 40 procent av sina ägare och har omkring 675 000 småägare.

Bolidens jämförbara aktiekurs (inklusive utdelningar) var 500 kronor kring årsskiftet år 2000. Under 2002 var aktien nere i som lägst 10 kronor. I slutet av superkonjunkturåret 2006 var kursen över 170 kronor. I slutet av 2008, då det stått klart för alla att superkonjunkturer inte finns, var aktien nere under 20 kronor. I dag noteras den i drygt 90 kronor.

En nära nog utradering av aktievärdet har följts av uppgångar på hundratals procent. Boliden seglade nyligen upp som folkaktie. Det är första gången sedan Telia år 2000 som en aktie passerat 100 000 aktieägare.

Andra populära aktier med hög risk är exempelvis Alliance Oil och Lundin Mining. Efter raset i bankaktierna under 2008 har också de blivit populära handlarobjekt. Även H&M, AstraZeneca och verkstadsbolagen finns i handelstoppen.

Men alla dessa aktier fångar bara en liten grupp högintresserade småägare. Ingen av dem kan fånga lika stora grupper som Ericsson, Pharmacia och Telia när det begav sig.

I början av 2000 gjorde svenskarna 15 000 aktieaffärer per dag. Snittet under 2009 ligger på 66 000 aktieaffärer per dag. Men bara för att affärerna är fler betyder det inte att antalet svenskar som äger aktier har blivit fler - tvärtom. Antalet personer som äger aktier har sedan toppåret 2000 fallit med uppåt 50 000 varje år ända fram till idag. Det är sparare som dragit öronen åt sig efter extrema svängningar.

Utan utdelningar inräknade föll Stockholmsbörsen med nästan 70 procent mellan år 2000 och 2003. Sedan bar det av uppåt igen, med 200 procent fram till sommaren 2007. Då var det dags för nästa nedgång, med 57 procent till slutet av 2008. I år, decenniets sista år, har börsen gått upp med 47 procent.

2,2 miljoner svenskar äger fortfarande egna aktier. Av dem har dock endast 5-10 procent eller 100 000-200 000 personer, ett portföljtänkande, med minst 10 olika aktier. Och lika bra är det, tycker Claes Hemberg.

"Aktiesparande kräver ett intresse som få har. Det är bara fem procent som har tillräckligt intresse för att äga aktier. Övriga sparare gör bäst i att äga aktiefonder", säger han.

Nytillströmningen av aktieägare är i dag nära noll. Nysparandet i dag består i dag mest av att folk ärver aktier. Även om intresset saknas så säljer inte barnen aktierna, eftersom de vill undvika skatt. Men det kan vara förödande, menar Hemberg:

"Ett stort arv i bara Ericssonaktier borde i stället fördelas i breda aktiefonder", säger han.

Den som inte är intresserad av aktier riskerar att missa händelser som kräver aktivitet för att man inte ska förlora pengar, till exempel om företaget gör en nyemission.

"Folk har förlorat 10-15 procent av sitt sparande i folkaktier som Billerud och Nordea, för att de missat en emission. Egentligen borde många sälja sina aktier och skaffa en vanlig aktiefond i stället", säger Hemberg.

Sannolikt lär kärnan av antalet aktieägare som aktivt vill äga aktier fortsätta att falla ned mot endast 1 miljon aktieägare och stanna där, tror han.

Ericssons aktieutveckling 1997-2009

Grafen anger aktiekurs i kronor och tar hänsyn till Ericssons utdelningar och den omvända split som gjordes 2008.

MAJA LUNDBÄCK/GUNNAR WREDE

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -