Jag lydde inte mitt eget råd

Krönika  Tillbaka efter semestern konstaterar jag att rådet "köp nu - om du vill skippa semestern" var ganska hyfsat. Själv ville jag ha ledigt på semestern, så jag missade sommaruppgången.

Den 11 juni publicerade jag en krönika inför sommaren med rubriken Köp nu - om du vill skippa semestern (Underförstått: och istället oroligt följa börsen med ett ständigt finger på säljknappen.)

Själv tog jag semester i fyra veckor med början den 29 juni. Fyra veckor senare kan jag konstatera att Stockholmsbörsen steg med 8 procent. Perioden började nedåt, vilket hade tagit på sinnesfriden, vilken jag just då behövde som bäst. Sedan vände det och mellan den 10 juli och den 24 juli gick börsen upp med 12 procent.

Alltså borde jag köpt - om jag ville skippa semestern. Men det ville jag ju inte, så jag låg likvid i hängmattan medan uppgången gick mig förbi. Man ska leva som man lär, sägs det. Men jag är glad ändå, ibland är börsen inte allt.

Rapportsäsongen fick en typisk lågkonjunktureffekt. Rapporterna för årets andra kvartal har överlag varit dåliga, men inte värre än vad som var väntat, och av ren lättnad har investerarna handlat upp kurserna.

Nu varnar en rad börsexperter för en skakig börshöst. Min egen chefs-chefs-chef, Sven Hagströmer, anser att värderingarna ser utmanande höga ut efter uppgången, samtidigt som det finns mycket kvar av lågkonjunkturen, främst inom verkstad.

Han har rätt, värderingarna är höga vid en historisk jämförelse. Enligt skolboken är det svårt att motivera en fortsatt uppgång från dagens nivå. Ändå tror jag inte att hösten blir så hemsk.

Jag ansluter mig istället till föregående talare, det vill säga vår fondexpert Jesper Strandberg som i krönikan före denna, (läs den här), skrev att det finns en underliggande drivkraft hos alla att det ska gå upp. Det är sådana tider nu. Folk vill att det ska gå upp, de ger fasen i skolboken och köper, och därmed bidrar de till en uppgång som bli en självuppfyllande profetia.

I ett års tid har det allmänna rådet varit att inte köpa just för tillfället, uppgången kommer senare. Det är lockande att ge samma råd idag, men om man tänker lite större på saken: Vi är mitt i uppgången för denna konjunkturcykel. En eventuell nedgång i höst är bara ett hack i kurvan. Att investera i aktier nu eller senare är bara en fråga om placeringshorisont. På lång sikt, ett år och längre, är det upp som gäller.

Men sommaren är ju inte över, många är de som faktiskt börjar sin semester nu, när jag kryper in på kontoret. Så vad säga till de sena semesterfirarna? Som vanligt, vill du ta ledigt och slippa oroa dig så ska du inte äga aktier.

----

PS. Vår papperstidning Börsveckan har nu öppnat en ny aktieportfölj för det brutna året 2009-2010. Den förra portföljen gick upp med 48 procent medan börsen under samma tid föll med 12 procent. Passa på att följa Börsveckans nya portfölj från start, och teckna en prenumeration. Det gör du här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -