Köp nu, om du vill skippa semestern

Krönika För ett år sedan skrev jag en krönika med rubriken: Sälj nu, och njut av semestern. Är det ett råd att ta upp även i år? Nja, kanske inte.

För ett år sedan, strax före midsommar, hade vi haft en stark börs under våren. Men trenden hade börjat svaja betänkligt. I själva verket stod vi inför en börsnedgång med 40 procent. Men det visste vi ju inte då. Med facit i hand var mitt råd att kliva av börsen för att få lugn och ro i hängmattan inte så dumt.

Nu vill jag inte påstå att jag sitter med en kristallkula som är bättre än någon annans. Den som läst min gamla krönika, (läs den här), vet att mitt främsta argument var att läget var alldeles för svårtolkat. Man ska ska känna sina begränsningar. Lägg till att jag av tidigare misstag lärt mig att det är dumt att äga aktier och sedan inte bry sig om dem, genom att till exempel ta semester på någon kobbe utan internetanslutning. Så slutsatsen var att den som ville ta det lugnt och slippa oroa sig borde sälja.

Hur ser det då ut i dag? Man kan konstatera att om vi ska tillbaka till samma nivå som börsen stod i för ett år sedan så måste börsen gå upp med 20 procent. Om vi ska tillbaka till toppnivån från sommaren 2007 så måste börsen gå upp med drygt 60 procent. Om inte vår civilisation går under, så ska vi tillbaka till dessa nivåer. Frågan är bara när.

Flera akuta frågetecken från förra året har, om inte rätats ut helt, så i alla fall blivit mindre akuta. Oljepriset, krisen i USA:s banker, investeringsläget i Kina och räntan var några av förra årets stora frågetecken. Och nu kan vi konstatera att oljepriset har stabiliserats, USA:s banker börjar betala tillbaka sina statliga stödpengar, Kina (och USA samt EU) har lanserat massiva statliga stimulanspaket, och räntan är nere på all time low.

Vi har helt enkelt den akuta krisen bakom oss. Nu finns enorma belopp i fonder och hos miljontals privatsparare som är oinvesterade och som väntar på att komma in på aktiemarknaden och skapa köptryck.

Samtidigt har vi frågetecken kvar, som läget i Baltikum, den allmänna efterfrågan på industrivaror och eventuella eftersmällar i banksystemet (till exempel i svenska banker med verksamhet i Baltikum). Det är långt ifrån riskfritt att ge sig in på börsen, men utsikterna har förbättrats väsentligt. Och den som ger sig in på aktiemarknaden bör bevaka sina innehav som en hök.

Jag hade kunna sätta rubriken: Köp nu, och njut av semestern, till den här krönikan. Men min inställning kvarstår: Om man vill ta ledigt på riktigt ska man inte ha aktiepositioner. Därför blir det: Köp nu, om du vill skippa semestern. Om det här junivädret består kan det ju vara en trevlig sysselsättning att trada lite.

----

Låt mig slå ett slag för placera.nu:s systertidning Börsveckan. Den tidningen förvaltar en aktieportfölj som vi kallar BV-portföljen. Den löper ett år från sommar till sommar och har just stängt positionerna för året. Facit blev en ökning med 48 procent. Under samma period backade Stockholmsbörsen med 12 procent. Jag tar av mig hatten för Börsveckans chefredaktör Lars Frick som har ansvaret för portföljen.

Vill du ta del av nästa läsårs BV-portfölj så rekommenderar jag en prenumeration på Börsveckan. Klicka här i så fall.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -