Tack för hjälpen, alla läsare

Krönika  Tack, alla läsare, för era synpunkter. Efter vår läsarundersökning vet jag vilka ni är, och vad ni tycker om placera.nu. Tillåt mig nu att kommentera era kommentarer.

I mars genomförde vi en läsarundersökning, ingen torde ha missat rutan som dök upp i början av månaden. Vi fick in 2 250 svar, vilket gör att undersökningen är statistiskt signifikant. Vi har alltså fått ett riktigt mått att jobba efter.

Nu vet jag att 90 procent av er är män. Jag kunde önskat en något jämnare könsfördelning. Jag ställer mig frågan om vi gör en sajt som bara tilltalar män, eller om det bara är män som intresserar sig för aktier och fonder.

78 procent av er är över 35 år. Det är naturligt, man har inga pengar att intressera sig för innan dess.

40 procent av er är anställda och 16 procent är egenföretagare. Den största inkomstgruppen ligger mellan 30 000 kronor och 40 000 kronor i måndadslön. Den näst största gruppen ligger snäppet under, 20 000-30 000. Jag riktar mig alltså inte till några bonusknösar, utan till vanligt folk.

Det är glädjande att hela 82 procent av er är inne på placera.nu flera gånger i veckan. Fler än hälften är inne varje dag och hela 37 procent kollar vad vi har flera gånger per börsdag.

På en femgradig skala har ni gett oss betyget 3,63. Det är inget jag är jättenöjd över, men viktigast av allt är att jag förstår bakgrunden. Vi har en del brister som jag är fullt medveten om, men som man inte ändrar i en handvändning.

Jag har nu ägnat flera kvällar åt att läsa igenom de 705 inkomna svaren på den öppna frågan: Vad tycker du annars kan förbättras, och vad skulle du vilja läsa mer om? Man kan sammanfatta era svar med fyra ord: Mer, snabbare, bredare och djupare. De första två orden går bra att kombinera, det är bara en resursfråga.

De andra två orden är knepigare att få ihop. Det är helt uppenbart så att placera.nu har två läsartyper: 1 - De kunniga som vill ha djupare och längre texter, framförallt aktieanalyser och artiklar runt börsbolagen. 2 - Nybörjare och andra som vill ha en lättillgänglig och pedagogiskt enkel presentation av materialet.

Jag vill naturligtvis vara alla till lags, men ni som följt placera.nu en längre tid har kanske lagt märke till att jag dragit skutan en aning åt det lättare hållet det senaste året. Det främsta skälet är min filosofi att ingen kan klaga över en begriplig text. Ett annat skäl är att det är bland icke-specialister vi har flest nya läsare att hämta. Placera.nu är ju inte kort och gott Avanzas analystjänst, utan en fristående nättidning som ska stå på egna ben. Som chefredaktör är jag är alltså ute efter läsare även utanför Avanzas kunniga kundkrets.

Många av er tycker att vi är för dåliga på nyheter. Jag kan bara hålla med, men vår avsikt är inte att konkurrera med drakarna på det området, vi har en tiondel av till exempel di.se:s resurser. Vad vi däremot kan göra är att på förstasidan varje dag välja ut det som är relevant för våra läsare. Jag ser ett professionellt nyhetsurval som en värdefull service. På så sätt vänder vi en svaghet till en styrka.

Ni efterfrågar förståelse för vad som händer på marknaden i förklarande artiklar, vad som driver börserna enskilda dagar, vad som påverkar olika börsbolag och olika fonder. Här ser jag vår chans att konkurrera med andra medier på nätet. Ofta är det svåra sammanhang som ska beskrivas. Men räkna med att vi kommer att göra allt vi förmår på detta område, och det på ett sätt som är begripligt för största möjliga antal läsare.

----

Nu tänker jag både skryta och ta på mig tagelskjortan med ett ärligt axplock av era svar, med korta kommentarer. Jag börjar med skrytet:

"Jag tycker att innehållet i era artiklar är kanon och väldigt värdebringande. Men ni skriver alldeles för lite och för sällan. Skulle uppskatta om ni fördubblade artikelvolymen. Underbart att veta att man med säkerhet hittar all information av intresse på ett ställe."
Kommentar: Tack, det värmde ordentlig. Vi springer så fort vi kan.

"Jag tycker det är bra att det inte är så överväldigande mycket artiklar som på t ex DI."
Kommentar: Det är så vi vänder vår svaghet till en styrka. Det kunniga urvalet är en service i sig.

"Det borde vara mer djuplodande analyser av olika bolag. Gärna småbolag."
Kommentar: Ja, det vill jag också. Det är bara en resursfråga.

"Aktieanalyserna är oerhört grunda och oseriösa."
Kommentar: Visst, om du blir betalande private banking-kund i något av de större finanshusen får du nog djupare analyser. Men bättre service, gratis på nätet, och med det tempo vi håller, tror jag du får svårt att hitta. Att vi är oseriösa håller jag inte med om. Vi håller dessutom medvetet en kortare textlängd än vår (pappers-)systertidning Börsveckan. På nätet är det överskådlighet och snabbhet som är viktigast.

"Jag saknar makroekonomiska artiklar och analyser av olika marknader i världen."
Kommentar:  Vi ska bättra oss på den punkten.

"Mer intervjuer med vd:ar, förvaltare och placerare som lyckats."
Kommentar: Även här ska vi bättra oss.

"Sidan är lite torr i jämförelse med annan media."
Kommentar: Vi går en balansgång mellan det klatschiga och det sobra.

"Det är för mycket oseriöst kvällstidningstjafs."
Kommentar: Vi går en balansgång mellan det klatschiga och det sobra. (Det går att vara seriös och lustfylld på samma gång.)

"Det är för få aktier på Heta Listan."
Kommentar: Väldigt få aktier har varit heta på senare tid.

"Sidan är rörig och svår att hitta på."
Kommentar: Ja, layouten skulle må bra av en uppfräschning. Det kommer.

"Jag vill ha teknisk analys av index och aktier."
Kommentar: Nej, teknisk analys kommer vi inte att ge oss in på. För Avanzakunder finns dock en betaltjänst för detta.

Återigen, tusen tack för alla värdefulla synpunkter. I maj kommer en större förändring på placera.nu. Men än så länge håller jag hemligt vad det är som kommer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -