100 meter häck på börsen

Krönika  Frågan har ställts förr och ska ställas igen: Är vi inne i ett bear market rally, eller är det vändning på gång på börsen? Tyvärr finns det ganska många hinder att klara av innan vi ser några tydliga tecken. Likt ett häcklopp har jag satt upp 10 hinder för en varaktig uppgång.

Återkommen efter semestern finner jag att det inte var så dumt att kliva av aktiemarknaden kring midsommar. Den som följde mitt råd i krönikan den 18 juni med rubriken "Sälj nu, och njut av semestern" blev i hängmattan befriad från nagelbitande över den bedrövliga börsutvecklingen. Låt vara att börsen tagit sig rejält några dagar denna vecka, en uppgång som man missat när man inte haft is i magen. Men i gengäld har man haft lugn och ro.

Nu infinner sig frågan: Vad är det här för slags uppgång? En tillfällig rusning i den nedåtgående trenden, eller är det början på en bättre börshöst?

Jag har inget svar på den frågan, det har ingen. Men lite hjälp att tolka signalerna där ute kan jag ge. Och nu när vi bevittnat DN-galan och närmar oss olympiska spelen i Peking, vad kan passa bättre än lite friidrotts-symbolik.

Så som ett lopp på 100 meter häck har 10 häckar kommer här 10 hinder som måste avklaras innan vi ser tydlig ljusning på börsen. Liknelsen är inte fullkomlig, mina ekonomiska häckar hänger samman på ett sätt som de inte gör på löparbanan.

1. USA:s bankkris är inte över, men det ser ut som att vi sett de värsta smällarna. Bear Stearns, Freddie Mac, Fanny Mae är banker och bolånegivare som nu räddas av den amerikanska regeringen via centralbanken Federal Reserve. Även europeiska banker har gått på pumpen, och det är information som aktiemarknaden redan tagit hänsyn till i kurserna. Svenska banker ser ut att klara sig bra.

2. USA:s konjunktur är vikande och måste upp, men kommer med all sannolikhet att fortsätta ned. Frågan är hur mycket och hur mycket det påverkar resten av världen. Minskad konsumtion och minskade investeringar i USA påverkar försäljningen för väldigt många bolag världen över. Regeringen har försökt stimulera ekonomin med skatteåterbäringar, men effekten är blygsam.

3. USA:s inflation är på väg upp men måste ned. I det läget ska Fed enligt skolboken höja räntan. Problemet är att det dämpar den redan pressade konjunkturen. Investeringsviljan i amerikanska bolag höjs inte direkt av att lånen blir dyrare.

4. Dollarkursen måste upp. Den svaga dollarn håller på att kväva många företag i Sverige och övriga Europa. Den måste stärkas för att alla de som exporterar till USA ska få något över när de växlar tillbaka sin amerikanska försäljning till kronor eller euro. Men för att dollarn ska stärkas behöver vi se en amerikansk konjunkturuppgång. Här riskerar häckloppet att gå i cirkel.

5. Oljepriset har tagit position som den kanske främsta påverkaren av världsekonomin just nu. Politik i Iran, orkaner, allmän oro för tillgången i världen och spekulation har höjt oljan till historiska rekordnivåer. Den höga prisnivån medför dyrare bensin, flygbränsle, och energi till den grad att det sätter fart på inflationen i snart sagt alla länder. Det här är en inflation som för varje land (som inte självt pumpar upp olja) blir "importerad" och mycket svår att bemästra. Vad hjälper en svensk räntehöjning mot en orkan i Mexikanska Gulfen?

6. Metallpriserna är höga och gör att många svenska företag får högre kostnader för sina insatsvaror. SKF, Electrolux , Volvo och Scania är bolag som drabbas. Vissa lyckas föra de högre kostnaderna vidare genom prishöjningar, men frågan är hur länge de kan fortsätta med det. Här kommer dessutom inflationen in i bilden igen.

7. Den svenska inflationen är på väg upp och mycket är just importerad inflation. Riksbanken har nyligen satt ned foten och sagt att inflationen ska stävjas med räntehöjningar, oavsett var den kommer ifrån.

8. Den svenska konsumtionen riskerar att vika om priserna går upp och det blir dyrare att låna. Bolag som Clas Olsson, RNB och Hemtex ligger risigt till om vi slutar shoppa. Om de svenska huspriserna faller blir det dessutom svårare att ta ett lån på bostaden för konsumtion.

9. Konjunkturen i Sverige ser alltjämt ganska bra ut. Men frågan är när den viker på grund av den samlade effekten av världsekonomin. Då drabbas mindre bolag som verkar på hemmamarknaden. Vi börjar komma in på upploppet, häcken är knappt framställd än.

10. Målgång. Konjukturen i Kina går på högvarv på gränsen till överhettning. Härifrån kommer efterfrågan på en lång rad svenska exportvaror. Men inflationen är skyhög och frågan är vad som händer när byggfebern i Peking lagt sig efter OS.

För den kortsiktige finns nog en del att hämta på börsen just nu, men den som inte gillar att oroa sig bör kanske ge börsen en månad till och invänta den riktiga 100 meter häck-finalen den 19 augusti, då Susanna Kallur förhoppningsvis finns med.

----

PS. På måndag den 28 juli är placera.nu:s systertidning Börsveckan tillbaka efter sommaruppehållet. Teckna prenumeration här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -