Sensys ger chans till jackpott

Aktieanalys från börsveckan Kommer Sensys Traffic bli mer än ett one-hit-wonder? Vi tror det, efter kursfallet har aktien potential att ge jackpott.

Efter storordern på sensorer till fartkameror från svenska Vägverket 2005 så har Sensys haft märkvärdigt svårt att bärga nya affärer. När bolaget gick in i fjolåret skrev dåvarande vd Harry Vesanen att Sensys deltog i upphandlingar värda 900 Mkr. Mot den bakgrunden var utfallet med order för bara 15 Mkr i fjol rena fiaskot.  Nu går beställningarna från Vägverket dessutom mot sitt slut.

Omsättningen föll från 181 till 64 Mkr förra året och resultatet från plus 56 till minus 2,5 Mkr. Med nästan 90 Mkr i kassan och inga lån så klarar Sensys förluster under en rätt lång tid. Bolaget har 34 anställda och fasta kostnader på runt 40 Mkr per år. Men för att försvara sitt börsvärde på 350 Mkr krävs förstås nya affärer.

Bokslutet häromveckan innehöll få nyheter. Sensys beskriver visserligen marknaden som "fortsatt stark" och spår sig ha "goda förutsättningar" att vinna hela eller delar av stora upphandlingar. Men säljcyklarna är långa och Sensys är helt i händerna på sina distributörer som sköter alla kontakter med slutkunderna. Lovande upphandlingar i bland annat Holland och Taiwan har runnit ut i sanden.

I takt med att Sensys betat av ordern till Vägverket utan att få ersättningsaffärer så har aktien fallit. Senaste året har halva börsvärdet svepts bort.  Sensys har en mycket liten andel återkommande intäkter. Kunderna lägger få men stora order, om vi nu bortser från rena testorder. Det ger Sensys en karaktär av förhoppningsbolag där nyheter om nya distributöter eller rykten om stororder kan få stor effekt på aktiekursen.

Jämfört med andra aktier i samma kategori, som Anoto exempelvis, så ser Sensys rätt trevligt ut. Företaget har låg burn-rate, en bevisad förmåga att leverera en stororder med lönsamhet och en produkt som största kunden, Vägverket, älskar. Å andra sidan är kunderna tröga och politiskt styrda. Dessutom möter Sensys ganska tuff konkurrens från andra leverantörer.

Men sammantaget känns Sensys ganska spännande. Aktien är naturligtvis endast för placerare som gillar höga risker och chans till jackpot i sitt aktiesparande. Vi är försiktigt optimistiska nu efter kursfallet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sensys Gatso Group Köp 0,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -