Snart nya regler för kapitalförsäkring

Inför årsskiftet, del1 Det är mycket att tänka på innan året är slut. Här startar en serie artiklar om hur du ska göra med kvittningarna, avdragen och uppskoven. Vi börjar med de nya reglerna kring kapitalförsäkringarna.

För en gångs skull är årsskiftet späckat med nyheter. Placera Nu har tagit hjälp av Cecilia Gunne, skattekonsult på oberoende rådgivningsfirman Burenstam & Partners för att reda ut vad som gäller. En viktig nyhet är att reglerna kring kapitalförsäkringar förändras. Från 1 januari 2008 försvinner möjligheten att dra av för förluster på kapitalförsäkringen som gått ned i värde. I dag kan den som har gjort förluster på sin kapitalförsäkring dra av 70 procent av förlusten, vilket ger en skatteeffekt på 21 procent. 

"Det här betyder att den som har förlust på sina kapitalförsäkringar kan sälja hela försäkringen före årsskiftet och göra avdrag i deklarationen som lämnas i maj 2008. Vill man ha kvar tillgången i familjen för att få del av eventuella framtida vinster, går det bra att sälja till sin make", säger Cecilia Gunne.

Men det kan vara svårt att räkna ut hur stor förlusten är. Om kapitalförsäkringen har stått orörd sedan den tecknades är det inga problem - då är de insatta premierna det anskaffningsvärde som du räknar mot. Men den som har gjort uttag en eller flera gånger under tiden måste beräkna anskaffningsvärdet på ett annat sätt.

"Det här är inget man gör på egen hand. Ta hjälp av din bank eller ditt försäkringsbolag. Men se till att göra det innan du fattar säljbeslutet. Det kanske visar sig att försäkringen har gått med vinst och då ska du absolut inte sälja, för den beskattas med 30 procent", säger Cecilia Gunne.

Den gamla traditionella pensionsförsäkringen blir allt mindre intressant. Från årsskiftet försämras avdragsrätten ytterligare och begränsas nu till 12 000 om året, mot tidigare normalt omkring 20 000 kronor.

"Om man vill spara i en avdragsgill sparform måste man tänka på vad man har för marginalskatt nu, och vad man får sen när man ska ha ut pengarna. För den som bara betalar kommunalskatt i dag - exempelvis den som är ung - är det bättre att spara skattade pengar i en kapitalförsäkring", säger Cecilia Gunne.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -