Lägre skatt på sparande i ISK och kapitalförsäkring

Skatt Riksgälden fastställde på torsdagen en ny, lägre, nivå på den statslåneränta som ligger till grund för beskattningen av investeringssparkontot och kapitalförsäkringen. Det betyder att sparare som har sitt kapital i någon av dessa sparformer får en skattesänkning nästa år.

Sparare som har sitt kapital i investeringssparkonton eller kapitalförsäkring får under 2013 en skattesänkning.

Det följer av att Riksgälden under torsdagen fastställde statslåneräntan för den 30 november i år. Denna dags ränta ligger till grund för nästa års beräkning av schablonintäkten och därmed skatteunderlaget för ISK och kapitalförsäkring. Räntan har satts till 1,49 procent, ned från 1,65 procent som var den statslåneränta som gällt för 2012. I praktiken innebär det en skattesänkning på sparandet på 9,7 procent.

"Skattesänkningen innebär att investeringssparkontot blir ännu mer attraktivt för 2013. Det finns i princip inga skäl för den som äger aktier eller aktiefonder att ha sitt sparande på något annat konto än ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring", säger Günther Mårder, sparekonom hos nätbanken Nordnet, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

"Dessa konton kommer skattemässigt att vara gynnsamma för alla sparprodukter som kommer att ge en avkastning över 1,49 procent. Om man inte har högre förväntningar än så på sina aktiefonder så ska man naturligtvis sälja dessa i dag och placera pengarna på ett högräntekonto".

I ISK sker beskattningen genom att värdet av tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal summeras med insättningarna under kvartalet och sedan divideras med fyra. Därefter summeras de fyra posterna ihop och det utgör kapitalunderlaget som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året före. Detta värde tas sedan upp som inkomst av kapital i deklarationen och beskattas med 30 procent.

I en kapitalförsäkring tas värdet på försäkringen vid ingången av året ökat med de premier som betalats in under året. De premier som betalats in under den andra halvan av året ska bara räknas till hälften. Detta värde multipliceras med statslåneräntan och tas sedan upp i deklarationen där skattesatsen är 30 procent.

Man kan säga att avkastningströskeln, alltså den avkastning man behöver för att en ISK eller kapitalförsäkring ska vara skattemässigt förmånligare än vanligt sparande, är densamma som statslåneräntan. Nästa år behöver du alltså få en avkastning på 1,49 procent på ditt sparande för att det ska löna sig att schablonbeskatta sparandet.

Osäker på om investeringssparkonto eller kapitalförsäkring passar dig bäst? Läs placera.nu:s guide här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -