SÅ JOBBAR EN AKTIEANALYTIKER, DEL 2 Herman Sjöberg letar efter andras felbedömningar

Aktier Här fortsätter Placera Nu:s serie om hur några av de egna analytikerna arbetar när de analyserar och värderar en aktie. Dessutom ger analytikerna sina bästa aktietips, samt råd om när det är rätt att sälja.

Herman Sjöberg har över 25 års erfarenhet av att skriva om aktier, bland annat för Dagens Industri och Börsveckan. Här svarar han bland annat på när han tycker att man ska sälja och var man kan fynda i dag.

* Hur hittar du bra investeringsidéer?

Det gör jag dels genom att följa nyhetsflödet, det svenska men även det utländska, främst då från USA. I detta inkluderar jag läsning av dags- och veckotidningar. Att läsa om ett bolag kan generera idéer om ett annat via bokslut och kvartalsrapporter. Ofta går det att dra nytta av felbedömningar, det vill säga att marknaden misstar sig på  hur en viss händelse påverkar ett företag och felprissätter aktien.

* Hur går du sen tillväga?

Sen fördjupar jag mig i affärsidén. Först går jag igenom senaste delårsrapporten och kollar vad vi själva har skrivit senast om företaget i fråga. Därefter måste jag ofta gå tillbaka till årsredovisningen, för att få svar på frågor om vad man har för målsättningar, lönsamhet och så vidare. När tid ges, pratar jag gärna med någon ledningsperson.

* Vilka värderingsparametrar fokuserar du på vid analysen?

Vinst per aktie för att få fram ett p/e-tal, det är ett värderingmått som de flesta kan relatera till. Andra matnyttiga siffror är ebit-multiplar (ebit=rörelsresulat) såsom ev/sales samt ev/ebit. (ev= företagsvärde, d v s börsvärde + banklån).

* När tycker du att man ska sälja?

Var långsiktig. De bästa affärerna gör man när man håller fast vid ett bra bolag under en längre tid. Många gör misstaget att sälja alldeles för tidigt. Jag tycker att man ska ha en mycket bra grund, till exempel för att man behöver pengarna till ett annat syfte, för att sälja.

* Din bästa idé för tillfället och varför?

Jag tror på de svenska IT-konsulterna. I dag begränsas bolagens tillväxt av tillgången på personal. Men prishöjningarna kommer att vara större än lönehöjningarna. Intresset för dessa aktier är lågt, vilket speglas i värderingarna. Verkstadsbolagen går extremt bra och IT-konsulterna är ofta kunder till dessa. Detaljhandeln är en annan sektor som går bra, delvis tack vare den inhemska konsumtionen. Bankerna med p/e-tal på 10-12 och en direktavkastning uppåt 5 procent ser fortsatt attraktiva ut.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -