Dyr aktiehandel

Krönika Det kostar på att vara ett noterat bolag. Sällan under 1 Mkr per år. Styrelserna i riktigt små bolag har ett stort ansvar för att motivera varför man över huvud taget har en noterad aktie.

Alla vet att det är dyrt och ganska besvärligt att vara noterad på Stockholmsbörsen och NGM, alltså börserna med hög svansföring. Den stora belastningen är inte nödvändigtvis de direkta kostnaderna för börsavgift och liknande utan snarare allt merarbete för att uppfylla formkraven. Exempelvis är det mer krångel med de börsnoterade bolagens IFRS-redovisning. Och inte minst prospektreglerna är en tung kostnadspost för mindre och emissionsintensiva företag.

Enligt halvnya EU-regler krävs ett nytt prospekt varje gång ett börsbolag emitterar aktier motsvarande en utspädning på 10 procent eller mer. Men detta gäller inte First North utan bara "riktiga" börser som Stockholmsbörsen och NGM samt juniorversionen, "auktoriserade marknadsplatser".

Aktietorget är i dag en auktoriserad marknadsplats vilket har fått många av Aktietorgsbolagen att knorra över att de tvingats skriva fler dyra prospekt än vad som varit fallet om bolagets aktie handlats på exempelvis First North.

Därför håller Aktietorget just nu på att klassa om sin verksamhet från auktoriserad marknadsplats till ¿värdepappersbolag¿, alltså samma regleringsnivå som First North eller Nordic MTF (före detta NGM OTC).

Som vanlig aktieägare ska man inte bry sig så mycket om de här distinktionerna. Kort och gott är man som aktieägare tyvärr ganska utlämnad till bolagsledning och huvudägare oavsett om aktien handlas på fisförnäma Stockholmsbörsen eller bland fattiglapparna på First North, Nordic MTF och Aktietorget.

Den eventuella tryggheten kan snarare förklaras av bolagets storlek och hur många motvikter det finns mot självsvåldighet och dumma beslut. Motvikterna kan vara starka minoritetsägare, pressbevakning eller en styrelse med synnerligen hög integritet.

Tillbaka till ämnet, nämligen börskostnader. I listan här bredvid finns en rad aktier som enligt Ecovision har ett börsvärde på mindre än 50 Mkr. Samtidigt kan man i tabellen här bredvid se vilka olika extrakostnader som belastar noterade bolag, även de allra minsta. Givetvis varierar kostnaderna lite upp och ner men det här är en extrem lågbudgetvariant hämtad från ett verkligt börsbolag. Det är kort sagt en bedrift om noteringskostnaden understiger 1 Mkr per år om man räknar in de "dolda" kostnaderna för exempelvis extra administration och styrelsearvoden. För vissa bolag kan man även räkna in en hel vd-lön som skulle försvinna om rörelsen hamnade i en annan struktur.

Men låt oss för enkelhetens skull räkna på 1 Mkr per år i kostnad för en börsnotering, en mycket blygsam sådan.

Betraktar man denna årliga kostnad som en skuld som ska amorteras så kan den sägas vara ungefär 10-20 Mkr, beroende på diskonteringsränta.

Att slippa börskostnaderna för all framtid kan alltså sägas vara värt 10-20 Mkr i aktieägarvärde här och nu, allt annat lika.

Självfallet medför en notering inte bara kostnader utan också stora fördelar för ägarna och bolaget. Men frågan är om fördelarna är värda sitt pris när bolaget är mycket litet? Jag känner mig väldigt tveksam till om det går att motivera en börsnotering om bolaget är värt för lite. Vad som är för lite varierar från fall till fall men 50 Mkr är, oavsett bransch, i minsta laget. Styrelserna i sådana bolag bör ta sig en funderare på vad som är i ägarnas sanna intresse.

Prislista för småbolag Tkr
   
Annons Bolagsstämma 70
Bolagsstämma, övrigt 80
Revision, merkostnad 150
Årsredovisning, layout 50
Avgift VPC 30
Styrelsearvoden 200
Extra administration 150
   
Avgift Aktietorget 120
Avgift Nordic MTF 60
Avgift First North 65
Sponsor First North 120
Pressreleasetjänst 35
   
Likviditetsgaranti 100
   
TOTALKOSTNAD, CIRKA 1000
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -