Eniros aktieägare hoppas på ett uppköp

Aktieanalys Eniros bokslutsrapport är resultatmässigt i linje med förväntningarna medan omsättningen blev lite lägre än väntat. Börsen befarar att annonsering i tryckta kataloger är ett utdöende beteende och då räcker inte nuvarande vinstnivå och utdelning för att hålla uppe aktien. På bilden vd Tomas Franzén.

Omsättningen ökade med knappt 2 procent till 2.040 Mkr (2.007, proforma dvs inklusive norska Findexa) vilket var 40 Mkr lägre än väntat enligt SME.  Rörelseresultatet före avskrivningar (Ebitda) blev 752 Mkr (555) under Q4 vilket var lite mer än väntat. Resultatet före skatt blev 503 Mkr (461) och efter skatt 354 Mkr (461). Per aktie sjönk vinsten till 1,95 kr (2,96 kr, med färre aktier).

För helåret ökade omsättningen, på proforma basis, med 1 procent till 6.697 Mkr (6.628) och resultatet före avskrivningar ökade med 16 procent till 2.290 Mkr (2.093) motsvarande en marginal på 34 procent (32).

Resultatet före skatt blev 1.336 Mkr (1.017) och efter skatt 1.054 Mkr (917) eller 5,82 kr (5,84) per aktie.

Verksamheten delas in i Offline (tryckta kataloger), Online (annonsering på internet) och Voice (nummerupplysning via telefon). Annonsering på internet är en växande affär. Här ökade intäkterna ifjol med 14 procent till 1.938 Mkr (1.693). För Voice ökade intäkterna med 3 procent till 907 Mkr (884). För Offline (print) sjönk intäkterna med 5 procent till 3.852 Mkr (4.051).

Gula sidorna har varit en mycket stark produkt som i stort sett alla företag varit ¿tvungna¿ att annonsera i. Utan annons där fanns man inte. Det är tydligt att det behovet minskar vilket påverkar såväl annonsvolymer som betalningsviljan. Användarna migrerar till internet och där är Eniro också ofta störst men här är också konkurrensen betydligt hårdare. En fördel som Eniro har i den konkurrensen är att kunna erbjuda annonser såväl Off- som Online. Det kallas för att bundla, att sälja flera produkter på ett bräde och till ett pris.

Eniro delar ut kataloger till alla hushåll vilket ger Gula sidorna en unik räckvidd. Att alla inte använder katalogen är ett problem som i dagarna har accentuerats i första hand i Norge där hushåll protesterat mot att överhuvudtaget få hem (de stora tunga) katalogerna vilket beskrivs som ett resursslöseri (miljöargument). Det pågår en diskussion om det ska vara tillåtet med denna typ av massutskick eller om de som aktivt väljer att inte få katalogen ska slippa, alternativt, och för Eniro det sämsta scenariot, att endast de som begär att få katalogen ska få den.

Utmaningen för Eniro är att bromsa nedgången för Offline samtidigt som man växer Online. Inför 2007 bedömer Eniro att intäkterna totalt ska öka. Offline i Norge bedöms minska med 10 procent men Online öka med 20 procent. Offline i Sverige bedöms minska med måttliga 2 procent, dvs i samma takt som 2006, medan Online bedöms öka snabbare än fjolårets 13 procent.

Från resultatsynpunkt är utvecklingen i Sverige (med rörelsemarginal 46 procent) och Norge (marginal 44 procent) avgörande. I Danmark, Finland, Polen och Tyskland har Eniro marginaler på 13-23 procent).

Med 181,3 miljoner aktier till kurs cirka 85 kr (efter dagens nedgång med 4 kr) är börsvärdet 15,5 miljarder kr. I Eniro finns räntebärande skulder, netto, på 8,9 miljarder kr som främst hänför sig till fjolårets förvärv i december av Findexa. Det samlade kapital som rörelsen ska förränta är 24,3 miljarder kr. Ställt mot fjolårets rörelseresultat före avskrivningar (som ungefär motsvarar kassaflödet från rörelsen) är multipeln 10,6. Det är inte farligt om denna intjäning kunde anses vara stabil. Den multipeln eller det resultatet motsvarar en avkastning på 9,4 procent på totalt kapital (börsvärde plus nettoskuld) vilket räcker långt i ett ränteläge där riskkapitalbolag kan refinansiera sig till 5-6 procent. Ett rörelseresultat under 2007 som är i linje med 2006 är också vad företagsledningen förutskickar. Börsen tvivlar på det och samtidigt tvivlar börsen på att den nivån kan hållas framgent.

Resultatet per aktie på 5,58 kr från kvarvarande verksamhet innebär att aktien handlas med ett p/e-tal på 15. För ett företag som inte växer är det ganska högt. Utdelningen på 4,40 kr gör å andra sidan att aktiens direktavkastning är 5,2 procent.      

Eniro ägs av ett stort antal internationella och svenska institutioner. Bolaget är öppet för ett uppköp och det är ett sådant som ska till bedömer vi för att aktien ska försvara aktuell kurs. Aktien gick kräftgång på börsen ifjol och det har inte börjat bättre i år. Vi är skeptiska till aktien på sikt men hoppas på ett uppköp i år. Med den tvehågsenheten rekommenderar vi Neutral på 3-6 månaders sikt.
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Eniro Group Neutral 84,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -